Foto

TOP10: Zvieracie naj z morských hlbín

zvieracie naj

videní: 2.5K

Leto je v plnom prúde, čo dokazuje stúpajúca ortuť teplomera. Nie je lepší pocit, než sa ponoriť do osviežujúcich vĺn morí a oceánov. Tušíte, aké zaujímavé živočíchy v hlbinách žijú? Toto sú zvieracie naj z morských hlbín.

A koho by ste rozhodne vo vode stretnúť nechceli? Ak chcete byť o obyvateľoch morského sveta informovaní, odporúčame program Jeremy Wade: V temných vodách (Jeremy Wade ‚s Dark Waters), ktorého prvú sériu uvedie Discovery Channel 29. júna 2019 o 21:00. Tu prinášame to naj z morských hlbín, čo by ste mali vedieť (nielen) pred letnou dovolenkou.

NAJväčší

Za najväčšieho tvora žijúceho v moriach a oceánoch je považovaný žralok obrovský. Ako už názov napovedá, jeho mohutné telo môže dosahovať dĺžku až 18 metrov. Čo už tak zrejmé nie je, je fakt, že tento vodný obor nie je na rozdiel od jeho menších príbuzných pre človeka nebezpečný. Jeho potravou je prevažne planktón a drobné ryby.

Medzi medúzami si prvenstvo drží Nemopilema. Jej klobúk môže byť široký až dva metre, chápadlá dosahujú závratné dĺžky 5 metrov. Ak sa nechystáte k Východočínskému moru, nemali by ste sa s touto medúzou vážiacou až 200 kilogramov stretnúť. Aj od nej ale nehrozí žiadne veľké nebezpečenstvo, pretože sa tiež živí planktónom.

NAJmenší

7,9 mm. Iba do týchto rozmerov dorastá Paedocypris progenetica, čím jej úplne zaslúžene patrí prvenstvo v súťaži o najmenšieho stavovca na svete. Mini rybku objavil švajčiarsky biológ Maurice Kotellat v zaplavených tropických pralesoch na Sumatre. Pre svoj život totiž potrebuje extrémne kyslú vodu a planktón.
Dovtedy bola za najmenšieho stavovca považovaná rybka Trimmatom nanus, ktorej dospelý jedinec meria 8 mm.

NAJnebezpečnejší

Na titul najnebezpečnejšieho tvora morských hlbín ašpiruje niekoľko živočíchov. Mnohým tuhne krv v žilách pri vyslovení mena veľkého bieleho žraloka – postrachu plavcov a surferov. Smrteľné by pre nich mohlo byť aj stretnutie so živočíchom menom synanceja bradavičnatá, ktorému sa často trefne hovorí kamenná ryba. Jeho tvar aj sfarbenie totiž naozaj fosíliu pripomína. Nepozorný plavec tak môže v plytkých moriach okolo Austrálie či Južnej Ameriky omylom šliapnuť na jeho neviditeľné jedové žľazy, ktoré majú v sebe toľko jedu, že môžu usmrtiť dospelého človeka. Medzi najnebezpečnejšie tvora na zemi patrí aj štvorhranka Barnesová – nenápadná malá medúza, ktorej pŕhlivé chápadlá si vyžiadala v moriach Ázie mnoho ľudských obetí.

NAJškaredší

Toto nelichotivé označenie získal morský čert. Jeho obria hlava, ktorej dominujú obrovské zahnuté zuby, zaberá tretinu tela, a dokonca dve tretiny jeho celkovej hmotnosti. Oči tejto atypickej ryby sú veľmi malé, čo je dôsledok života v temných hĺbkach až do 1000 metrov. Tento dravec vábi svoju korisť pomocou svetelného zdroja priamo do svojej obrovskej papule. Tou bývajú malé rybky či kôrovce. Na chrbte má tri chrbtovej plutvy, ktoré sú modifikované v dlhej útvary pripomínajúce tykadlá. Na prvom sa nachádza zvláštne svetielkujúci útvar, ktorý slúži ako návnada. V priemere dorastá morský čert do dĺžky jedného metra a váži 40 kilogramov. Samica je v mnohých prípadoch dvojnásobne väčšia ako samec. Jeho biele mäso bez kostí je považované za delikatesu, čomu zodpovedá vysoká cena. Zaujímavosťou je, že z mohutnej hlavy sa využívajú iba líčka.

NAJrýchlejší

Rýchlosťou až 110 km za hodinu sa dokáže pohybovať plachetník atlantický. Táto až tri metre dlhá ryba s atypickou vztýčenou chrbtovou plutvou tiahnucou sa po celom chrbte žije v miernom a tropickom páse všetkých svetových morí. Ďalším jeho nápadným znakom je pretiahnutá horná čeľusť. Chrbtová plutva, pripomínajúca plachtu, slúži tejto modrošedej rybe na mnohé dôležité činnosti. Okrem nevyhnutnej pomoci pri love ju využíva pri nebezpečenstve, vďaka nej totiž vyzerá pred potenciálnym nepriateľom väčšia, než v skutočnosti je. Ďalším nemenej zaujímavým využitím je termoregulácie. Vztýčenie „plachty“ pod vodou slúži na ochladenie, vynorením nad hladinou sa plachetník ohrieva. Vďaka svojej neuveriteľnej obratnosti a rýchlosti je radený k najrýchlejším živočíchom na planéte. Pre porovnanie – 100-metrový bazén by plachetník zdolal za necelých 5 sekúnd. Na opačnej strane stojí morský koník, ktorý je naopak považovaný za najpomalšiu rybu.

NAJťažší

Najväčší tučko žijúci pod vodnou hladinou je mesačník svietivý, odborne nazývaný mola mola. „Mola“ latinsky znamená mlynský kameň. Tomu sa nielen podobá jeho kruhovité telo s absenciou chvostovej plutvy a šupín, ale aj záľuba tejto ťažkotonážnej ryby nechávať sa nehybne unášať na vodnej hladine. Pri predstave, že jeho rozmery môžu byť až 3,2 metra na výšku a 3,3 metra na dĺžku a hmotnosť často dosahuje až 2000 kilogramov, ide skôr o poriadny balvan. Väčšinu času sa mesačník zdržiava vo veľkých hĺbkach Atlantického, Tichého i Indického oceánu. Živí sa planktónom, medúzami a malými rybkami. Často sa stáva nechceným úkrytom pre najrôznejšie parazity, ktorých sa zbavuje vyskočením nad hladinu alebo pomocou vtákov či iných rýb, ktorým nechcení príživníci slúžia ako potrava.

NAJpodivnejší

Ako sme práve uviedli, ryby môžu byť malé, tučné aj škaredé, ale jedno majú všetky spoločné – vedia plávať. To však nie je prípad ryby s latinským názvom Ogcocephalus darwini. Táto rybka, ktorá spravidla dorastá do dĺžky 40 cm, nepoužíva svoje hrudné plutvy k pohybu v morských vlnách, ale skôr ako nohy, ktorými sa nemotorne pohybuje po morskom dne. Aj jej výzor stojí za zmienku – dominantou sú totiž obrovské červené pery, preto sa jej v angličtine hovorí Red-Lipped Batfish. Teritórium tejto podivnej ryby sú vody Galapág a Peru, kde sa prechádza po morskom dne v hĺbke 75 metrov.

Zdroj: Discovery | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov