Zaujímavosti

11 názvov vecí, o ktorých ste ani netušili, že nejaký majú


videní: 4.9K

Niektoré veci používame a vidíme denne, no neprikladáme ich názvom žiadnu pozornosť. Ak sa však chcete troška vzdelať, nech sa páči, rozprúďte konverzáciu pri večeri!

Plastový kryt na konci šnúrky je aglet. Ich hlavným zmyslom je zabrániť šnúrkam, aby sa vlnili či rozčesávali. Už v starovekom Ríme zdobili bohatá ľudia svoje topánky agletom z kovu, a nie z plastu ako my dnes.

Columella je spodná časť  nosa, ktorá oddeľuje dýchacie dierky. Niektorí ľudia majú viac týchto „stĺpikov“, ktoré si však niekedy dávajú odstrániť pomocou plastickej operácie.

Malé ranky na malinách alebo na černiciach majú tiež svoje meno – drupelety. Tieto druhy patria totižto medzi agregátne, čo znamená, že ich kvety namiesto ďalších plodov tvoria drupelety.

Objímka je v podstate čiapočka z kovu, ktorá posilňuje alebo spája dve veci dokopy. Jedným a veľmi úchvatným príkladom objímky je kovový pásik na vrchu ceruzky, ktorá drží gumu na mieste. Toto slovo sa tiež používa na gombík na náboji dáždnika či na uzáver na konci palice.

Pips sú malé hrbolky, ktoré vidíte na povrchu ping-pongovej rakety. Môžu mať dlhé alebo krátke jadrá, v závislosti od typu stolného tenisu.

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako sa volá medzera medzi ukazovákom a palcom? Ide o purlicue. V skutočnosti má toto slovo celosvetovo aj iné významy.

Uši sú prapodivné sami o sebe. Tragus je ale malý kus mäsa, ktorý sa nachádza pred zvukovodom. Ak chcete svoje uši zakryť pred hlukom, presne tragus stlačíte a nepočujete vonkajší hluk.

Otvor v husliach sa zase volá F-diera. Pred štandardnom F-dierou, aká sa dnes nachádza v tomto hudobnom nástroji, sa tu nachádzali tvary polmesiaca či plameňa.

Ak milujete vôňu čerstvého vzduchu po daždi, oceníte názov petrichor. Táto príjemná vôňa vzniká vďaka kombinácii baktérií, rastlín a bleskov.

Medzera medzi obočiami? Áno, aj tá má svoj špecifický názov. Glabella. Ide o plochý kus kože, ktorá oddeľuje obočia.

Poznáte ten pocit, keď sa ráno nemôžete vytrepať z postele? Aj preňho máme názov – Dysánia. Podľa lekárov sa tento pocit prejavuje hlavne u ľudí trpiacich depresiou. 

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov