Luxusný život

Prečo sa v luxusných reštauráciách podávajú malé porcie?


videní: 406

Ak si niekedy išiel do reštaurácie a dostal si dizajnovo naloženú malú porciu jedla, mohol si ostať ohromení. Nakoniec to bolo asi nákladné a veľkosť porcie asi vyzerala trochu … neúmerne cene. Prečo je to vlastne tak? 

1. Každé jedlo má drahé suroviny

Sedem dôvodov, prečo sa v luxusných reštauráciách podávajú také malé porcie

Pokrmy s rafinovanými a starostlivo vybranými ingredienciami sa bežne podávajú práve v luxusných reštauráciách. Libra hovädzieho mäsa Wagyu by mohla vyjsť na 200 dolárov a kilogram kaviáru stojí asi 10 000 dolárov. Predstav si, že by si z nich pripravil plnohodnotné jedlo a pridal talianske biele hľuzovky (asi 7 500 dolárov za kg). Cena by bola extrémne vysoká!

Ak vezmeme do úvahy, že tieto miesta, ktoré používajú vysoko kvalitné prísady, ich môžu dokonca aj dovážať, je ľahké pochopiť, prečo musia byť porcie menšie, aby poskytli prijateľnú konečnú cenu pokrmu.

2. Menšie porcie sú elegantnejšie

Sedem dôvodov, prečo sa v luxusných reštauráciách podávajú také malé porcie

Menšie porcie sa budú ľahšie upravovať a pre zákazníka, ktorý si to užíva, budú pravdepodobne vyzerať elegantnejšie – najskôr očami a potom jazykom.

3. Budeš môcť ochutnať trochu všetkého

Sedem dôvodov, prečo sa v luxusných reštauráciách podávajú také malé porcie

Väčšina reštaurácií zvyčajne podáva 3-chodové jedlo – s predjedlom, hlavným jedlom a dezertom. Niekedy si nakoniec objednáme len hlavné jedlo. V prípade kvalitného jedla môže počet chodov zahŕňať až 12 rôznych jedál! Predstav si, že by si to všetko zjedol v „plnohodnotných“ porciách! Preto reštaurácie znižujú množstvo jedla, takže môžeš ochutnať zo všetkého trochu.

4. Každé jedlo je umeleckým dielom kuchára

Sedem dôvodov, prečo sa v luxusných reštauráciách podávajú také malé porcie

Existuje francúzske jedlo s názvom Gargouillou, ktoré sa skladá z najmenej 16 rôznych, osobitne varených, druhov zeleniny. Doska je aranžovaná ako umelecké dielo a určite zapôsobí na každého zákazníka, ktorý uvidí toto úctyhodné plátno na tanieri. Predstav si, že sa pokúsiš krásne naaranžovať všetku túto drobnú zeleninu na už plný tanier. Asi by to nevyzeralo tak esteticky, ako na obrázku…

5. Každé sústo bude mať nezabudnuteľnú chuť a nebudeš sa nudiť

7 Reasons Why Fancy Restaurants Serve Such Tiny Portions

Prvé sústa, ktoré si dáš z jedla, chutia najlepšie. Je to preto, že tvoje chuťové poháriky budú pri novom jedle menej senzibilizované. Vedia to kuchári, ktorí sa zameriavajú skôr na kvalitu jedál ako na ich kvantitu. Podávaním menších dávok máme tendenciu lepšie si vychutnať každé sústo.

6. Pôsobí dojmom prvotriedneho a kvalitného jedla

7 Reasons Why Fancy Restaurants Serve Such Tiny Portions

Niektorí z nás sú hrdí na to, že môžu byť súčasťou exkluzívnej udalosti alebo vlastniť objekt limitovanej edície. Na toto existuje príslovie, ktoré hovorí „menej je viac“ a „dobré veci prichádzajú v malých baleniach“.

Nie je prekvapením, že prístup k luxusným miestam a jedlu prináša rovnaké emócie, zvlášť keď pokrm obsahuje malé množstvo prísad, o ktorých sa domnievame, že sú kvalitné.

7. Je to neobvyklé a prevyšuje to naše očakávania

7 Reasons Why Fancy Restaurants Serve Such Tiny Portions

Vidieť tanier s takým malým množstvom jedla nás vedie k otázkam, aký je skutočný dôvod. Byť na večeri, ktorá má niekoľko chodov, nás určite privedie k zvedavosti, čo ešte bude nasledovať. Očakávania sú tak zaujímavé!

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre
Hore

online geldanlagen geldanlagen