Zaujímavosti

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme


videní: 1.6K

Keď sa pozrieš na oblohu, na zem alebo len tak hľadíš na okolitú krajinu, uvedomíš si, že naša planéta je fascinujúcim umelcom hrajúcim sa s odtieňmi. Od viacfarebných hôr a púští až po astronomické kuriozity a kaleidoskopické rieky, toto sú tie najpestrejšie prírodné divy.

Ak práve snívaš o návšteve týchto neuveriteľných scenérií, súčasný stav ti zrejme bráni robiť čokoľvek iné, ako sedieť doma na zadku alebo v práci. Kto ale hovorí, že nemôžeš precestovať svet z pohodlia obrazovky? Nasledujúce pestré prírodné divy ti pripomenú miesta, kam sa môžeš po ukončení mimoriadnej situácie vydať.

Bioluminiscencia v Tasmánskych vodách

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme

Ak si už niekedy videl svätojánsku mušku, zažil si bioluminescenciu na vlastnej koži. Väčšina bioluminicsenčných tvorov ale žije v mori a keď sa rozsvietia pod vodou, celé more začne magicky iskriť.

Eukalyptové lesy na Maui

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme

Maľovaný les na ceste po Maui je nasýtený eukalyptovými stromami, ktoré sa môžu pochváliť pestrofarebnými kmeňmi, ktoré vyzerajú ako z fantasy filmu. Farby sú vlastne výsledkom odlupovania kôry.

Dúhová hora v peruánskych Andách

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme

Hora Vinicunca, známa ako Montaña de Siete Colores (Hora siedmich farieb), patrí medzi prírodné divy. Objavili ju pritom iba pred piatimi rokmi a dnes je populárnou destináciou pre turistov. Ak prežiješ náročnú a skľučujúcu túru a nepohodlne vysokú nadmorskú výšku, objavíš prírodný zázrak.

Ľadové jaskyne Mendenhall na Aljaške

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme

Uprostred Aljašky sa na úchvatnom ľadovci Mendenhall objavujú ľadové jaskyne. Cesta na toto vysnené miesto nie je pre slabé povahy. Odhodlaní prieskumníci sa k ľadovcu musia dostať na kajaku a následne šplhať po klzkom teréne. Boj sa však oplatí zdolať najmä preto, že táto neuveriteľná pamiatka je prchavá. Ľadovec údajne čoskoro podľahne účinkom globálneho otepľovania.

Prameň v Národnom parku Yellowstone

TOP10+: Najpestrejšie prírodné divy našej Zeme

Yellowstone je hostiteľom prírodných zázrakov, ale zrejme najživším a najfotogenickejším je jeho termálny prameň Grand Prismatic Spring. Tento horúci prameň má veľkosť futbalového ihriska a je najväčší v Spojených Štátoch.

Jazero Hillier v Austrálii

Lake Hillier, západná Austrália: Úžasné ružové jazero, prírodná pamiatka Austrálie, na Strednom ostrove, prírodná rezervácia Recherche Archipelago, blízko Esperance.

Na ostrove pri pobreží Strednej Austrálie hneď vedľa Tichého Oceánu nájdeš malé jazero, ktoré pripomína obrovskú nádrž s ružovým vínom. Existuje niekoľko teórií o tom, čo dodáva tomuto útvaru vody jeho zvláštne ružový odtieň. Jednou je veľká koncentrácia soli, ktorá priťahuje určitý druh rias vylučujúcich ružové pigmenty.

Zemina siedmych farieb na Mauríciu

Najznámejšie turistické miesto na Mauríciu - zem siedmich farieb

Sopečná činnosť na ostrove Maurícius pri africkom pobreží vyústila do neobvykle živých piesočných dún. Toto miesto sa stalo obľúbenou turistickou atrakciou nielen pre jeho estetickú príťažlivosť, ale aj pre jeho mystickú odolnosť – duny sa javia ako odolné voči erózii.

Zhangye Danxia Landform v Číne

ZANGYE, ČÍNA -? 27. júla: Výhľad Danxia 27. júla 2013 v čínskej Zhangye. Územie Danxia je tvorené z červených pieskovcov a konglomerátov prevažne kriedového veku.

Pred objavením Peruánskej hory Rainbow bola najvýznamnejšou viacfarebnou horskou oblasťou sveta. Nachádza sa v rovnomennom geologickom parku v provincii Gansu. Skladá sa z kriedových pieskovcov a prachovcov zafarbených nerastnými ložiskami.

Caño Cristales v Kolumbii

Viacfarebná rieka v Kolumbii, Cano Cristales

Nazýva sa aj najkrajšou riekou na svete a môže sa pochváliť psychadelickými vodami, ktoré tečú v piatich farbách, ale iba na časť roka. Za jasný odtieň rieky je zodpovedný rastlinný druh, ktorý žije na dne.

Polárna žiara v Nórsku

Aurora borealis nad zasneženými ostrovmi Lofoten

Mýtická svetelná show známa ako Aurora Borealis je viditeľná na mnohých miestach vrátane Aljašky, Islandu, Kanady a Grónska. Pravdepodobne najlepším miestom na uzretie tohto prírodného fenoménu je severné Nórsko.

Spaggia Rosa v talianskej Sardínii

krásna ružová pláž pod dramatickou oblohou

Pobrežie malebného talianskeho ostrova Budelli je pokryté ružovým pieskom vďaka rozdrveným fosíliám, kryštálom a korálom zo Stredozemného mora. Ružový piesok je veľmi zriedkavý, no o to viac vyhľadávaný. Jeho časť bola v priebehu rokov z pláže ukradnutá, takže talianska vláda zakázala návštevy turistov.

Lietajúci gejzír v Nevade

Fly Geyser v blízkosti púšte Black Rock v Nevade neustále vybuchuje minerály a horúcu vodu, čím vytvára svetlé farby a radové bazény.

Za psychedelické farby tohto geotermálneho gejzíru sú zodpovedné viacfarebné riasy. Dá sa navštíviť počas prehliadky prírody.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov