Zaujímavosti

Koľko peňazí zarobí McDonald´s za jeden rok?


videní: 2.0K

McDonald´s je jedným z najlepších príkladov veľkého amerického úspechu. Počas 80 rokov existencie vytvorili po celom svete viac ako 38 000 prevádzok.

McDonald’s Corporation je jednou z najväčších reštaurácií rýchleho občerstvenia. Spoločnosť založili v roku 1940 bratia McDonaldovci, no jej rozmach začal až v roku 1955, kedy ju prevzal Ray Kroc, syn česko-slovenských emigrantov. V roku 1960 bola spoločnosť premenovaná na McDonald’s Corporation.

Koľko peňazí zarobí McDonald´s za jeden rok?

Časť reštaurácií neprevádzkuje firma priamo, ale poskytuje vlastníkom jednotlivých reštaurácií tzv. franšízing, čo je právo prevádzkovať svoju živnosť pod menom McDonald’s. Vo veľkej väčšine nevlastní ani objekt reštaurácie, iba jej vybavenie, stroje a zariadenia. Materská firma zabezpečuje a kontroluje úroveň jednotlivých reštaurácií a organizuje ich spoločnú marketingovú politiku a zásobovanie.

McDonald´s na Slovensku

Prvá reštaurácia spoločnosti bola otvorená v októbri 1995 v Banskej Bystrici. V máji 1996 bola otvorená prvá reštaurácia v Bratislave na Námestí SNP, kým v októbri toho istého roka bola otvorená prvá reštaurácia franšízingového typu v Trnave. V súčasnosti stojí na Slovensku 33 reštaurácií, pričom posledná pribudla len pred niekoľkými mesiacmi a ide o prvú diaľničnú reštauráciu tejto siete občerstvenia u nás. Reštaurácia sa nachádza na rýchlostnej ceste R1 v smere z Nitry na Banskú Bystricu. Zákazníci, ktorí sa v nej chcú zastaviť musia stiahnuť nohu z plynu pri Exite 62 Beladice.

Koľko peňazí zarobí McDonald´s za jeden rok?

Koľko takýto biznis vynáša?

V roku 2019 McDonald´s prvýkrát prekonal hranicu 100 miliárd dolárov (92 miliárd eur) v celosvetovom predaji. Koľko to ale znamená pre jednu pobočku? Jednotlivé zisky sa v každej krajine líšia podľa počtu obyvateľov aj veľkosti dopytu, no matematika hovorí, že každá prevádzka by mala zarobiť v priemere 2,5 milióna eur ročne.

Už sa ti začali premietať v hlave tie tisíce, ktoré by si chcel zarobiť? Stať sa franšízantom určite nie je také jednoduché. Na to, aby si si mohol otvoriť vlastný McDonald´s musíš zaplatiť poplatok, nehovoriac o nákladoch na výstavbu a vybudovanie reštaurácie. Počiatočné náklady sa pohybujú v priemere medzi 1-2 miliónmi eur, no podľa oficiálnej webovej stránky sa ti môže vrátiť až 60 % z tejto sumy. Zvyšok musí ale pochádzať z tvojho hlbokého vrecka.

S franšízantami sa navyše uzatvárajú zmluvy na 20 rokov, takže sa z toho po roku len tak nevyvlečieš. Ak sa ti zdá, že podmienky sú veľmi prísne, mýliš sa. Prevádzkovanie reštaurácie s takým vysokým štandardom vyžaduje veľa zručností.

 

Zdroj: rd.com | McDonalds.sktopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov