Zaujímavosti

Ako sa kuchyne zmenili za posledných 500 rokov?


videní: 1.9K

Určite budeš súhlasiť s tým, že uviaznutie v nedobrovoľnej karanténe ťa prinútilo uvedomiť si, akú podstatnú časť nášho života tvoria kuchyne.

Teraz, keď sa príprava troch hlavných jedál stala takmer rutinou, kuchyne nepredstavujú už miesto, kde by si si išiel zobrať iba pohár vody alebo spraviť popcorn. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou tvojho dňa a možno by sa zišlo vedieť aj niečo z histórie miesta, na ktorom tráviš tak veľa času.

Tudorská panská kuchyňa zo 16. storočia (1520 – 1620)

Ako sa kuchyne zmenili za posledných 500 rokov?

Oheň bol kedysi hlavným stredobodom kuchyne. Ten sa v kombinácii so závesným kotlíkom používal na varenie, praženie a ohrievanie. Panvica už v tomto storočí predstavovala neoddeliteľnú súčasť vybavenia.

Kuchyňa zo 17. storočia (1680 – 1720)

Ako sa kuchyne zmenili za posledných 500 rokov?

Tu sa začali objavovať aj okrasné prvky. Dokonca aj skromné anglické domácnosti mali v tomto období vystavenú dekoratívnu keramiku na poličkách, rôzne ornamenty na utierkach a kuchynských zásterách. Krb už dostal liatinový rošt namiesto dreveného ohňa. Zariadenie nad krbom je niečo ako mechanický pekáč. Kuchár navinul kladky a závažia tak, aby otáčali pečené mäso asi pol hodinu bez potreby manuálnej práce.

Kuchyňa Colonial Williamsburg z 18. storočia (1720 – 1780)

V tomto období sa kuchyne začali používať aj ako jedálne, nielen miestnosti, kde sa pripravuje jedlo. Pribudli držiaky na kastróle a poličky na všetko potrebné vybavenie, ktoré už neplnilo iba dekoratívnu funkciu. Sudy za dverami sa bežne používali na skladovanie múky.

Viktoriánska kuchyňa z 19. storočia (1870)

Tie bohatšie domácnosti si už v tomto storočí mohli dovoliť zakúpenie samostatne stojacej pece na drevo alebo uhlie. Jej varná doska šetrila palivo a tiež šetrila kuchára pred neustálym krčením sa. Závesné skrinky z tohto obdobia sa stali odrazovým mostíkom k moderne zariadenej kuchyni. Dokonca sa začali v domácnostiach objavovať kuchynské drezy.

60. roky

Je neuveriteľné, že behom nasledujúcich 100 rokov sa celá myšlienka kuchyne zmenila na revolúciu. Elektrické spotrebiče a ďalšie vymoženosti znížili rovnováhu času a práce, ktorú si musel stráviť obživou rodiny. Laminátové povrchy a lícové podlahy uľahčili čistenie. Môžeme sa staviť, že v jednej z tých skriniek sa nachádza aj kávovar a hriankovač.

Rok 2020

Dnes je dizajn kuchyne čistý a prehľadný. V kuchyni sa jednoduchosť a štýlovosť nehrdzavejúcej ocele a betónu stretáva so silnými klasickými prírodnými povrchami, ako sú mramor, drevo alebo kameň. Varná doska je už integrovaná do kuchynskej dosky a svetelné prvky navodzujú želanú atmosféru.

 

Zdroj: freshlifestyle topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov