Zaujímavosti

4 jednoduché spôsoby, ako nakopnúť svoj imunitný systém


videní: 1.4K

Najlepšou cestou, ako si udržať obranyschopnosť organizmu je správna životospráva. Silný imunitný systém je pre tvoje telo rozhodujúci.

Každý pozná slovo imunita a skloňuje ho, avšak málokto vie, čo sa pod týmto zázračným pojmom ukrýva. Imunitný systém v skutočnosti dohliada na všetko, čo sa v našom tele deje. Predstavuje súhrn dôležitých mechanizmov, ktoré zaisťujú celistvosť organizmu prostredníctvom rozoznania a následnej likvidácie potenciálne škodlivých štruktúr, a to cudzích aj vlastných.

Hlavnou úlohou imunitného systému je obrana a ochrana organizmu proti patogénom (choroboplodným zárodkom alebo pôvodcom choroby) a eliminácia všetkého, čo je telu cudzie, škodlivé, choré alebo odumreté. Imunitný systém tak chráni telo pred rôznymi baktériami, vírusmi a ďalšími škodlivými látkami, ktoré spôsobujú choroby a vedú aj ku chrípke, prechladnutiu a sprevádzajúcim javom (nádche a kašľu).

Imunita býva veľmi často spájaná s pokožkou a so sliznicami, napriek tomu jednou z najvýznamnejších zložiek imunitného systému je zažívacie ústrojenstvo. Najväčšia časť imunitného systému človeka sa nachádza v tráviacom trakte a v črevách (asi 60-70%), preto je správna funkcia predovšetkým čriev nevyhnutná pre optimálne fungovanie imunitných reakcií. Tenké črevo zaberá viac ako 200 m² a produkuje rad protilátok potrebných na boj s choroboplodnými zárodkami aj toxínmi. Hovorí sa o tzv. črevnom lymfatickom tkanive (GALT – z angl. gut-associated lymphoid tissue), ktoré funguje ako imunitný systém v tráviacom ústrojenstve s cieľom chrániť telo pred škodlivými a cudzími látkami. Ako ho ale nakopnúť?

Dostatok spánku

4 jednoduché spôsoby, ako nakopnúť svoj imunitný systém

Výskumy ukazujú, že keď nebudeš mať dostatok spánku, riziko nakazenia akýmkoľvek vírusom sa zvyšuje. Je to preto, že tvoj imunitný systém pri spaní tvrdo pracuje – uvoľňuje proteíny, ktoré potrebuješ na potlačenie infekcie alebo zápalu. Ak sa pripravíš o zdravých 7 až 8 hodín spánku, tvoje telo ich nebude stíhať produkovať.

Cvičenie sa vždy zíde

4 jednoduché spôsoby, ako nakopnúť svoj imunitný systém

Toto je dobrá výhovorka pre tých, ktorí sa pohybujú svojim telom akurát tak do chladničky. Už malá fyzická aktivita ale môže znížiť mieru infekcie vírusmi a bakteriálnymi chorobami. Existuje veľmi veľa dôkazov o tom, že pravidelné cvičenie má protizápalové účinky na organizmus a tiež zvyšuje imunitné funkcie. Takže nemusíš hneď začať chodiť do fitka na 3 hodiny denne, stačí sa každý deň trocha prejsť a ponaťahovať.

Stres je najväčší nepriateľ

4 jednoduché spôsoby, ako nakopnúť svoj imunitný systém

V týchto dňoch sú steny všetkých miestností napustené zúfalstvom a strašidelnými správami o koronavíruse. Aj takýto nepriamy stres evokuje v tele kódovú reakciu – znižuje aktiváciu systémov, ktoré organizmus považuje za nepodstatné. Postupom času tvoje telo začne produkovať kortizol, ktorý znižuje počet bielych krviniek v tele. A bez nich proti infekcii nedokážeš bojovať.

Nepodceňuj vitamín C

Ovocné smoothies, šťava z ovocia

A nebudeš musieť kupovať drahé tabletky na posilnenie imunity, stačí zahrnúť do jedálnička potraviny, ktoré ho majú viac, ako by sa zdalo. A možno ani nevieš a prijímaš ho z nich každý deň! Najviac ho obsahuje červená paprika, pomaranč, kiwi, zelená paprika, brokolica, jahody, ružičkový kel, grapefruit, paradajky aj melón.

Zdroj: goodhousekeeping topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov