Zaujímavosti

Mesto Salem a hon na čarodejnice (1. časť)

Salem

videní: 1.7K

Na konci 17. storočia postihla obyvateľov mesta Salem ležiaceho severozápadne od Bostonu čudná davová psychóza. Všetko, čoho sa puritáni báli, sa spájalo s démonmi. Prinášame vám ďalší článok z edície s démonmi. Ako vyplýva z kroník mesta Salem, odohrala sa tam viac než čudná zápletka.

V januári 1692 zasiahla Salem (Massachusetts) krutá zima. Nízke teploty stupňovali nevôľu obyvateľov mestečka v Novom Anglicku. Jeho populácia rástla, ale pre vojny a prekážky spojené s vidieckym prostredím nechýbalo veľa a hnev miestnych občanov mohol naplno prepuknúť. Tradíciu inkvizičných súdov sa podarilo oživiť vďaka desaťročným dievčatám. Nevraživé prostredie v britskej kolónii prinútilo obyvateľov vyháňať zlých ľuďoch, ktorí slúžili pánovi temnôt Satanovi. Ale žil v Saleme okrem podlosti ľudí aj iný démon?

Podľa dobových kroník sa všetko začalo v dome Božom, kde býval miestny reverend Samuel Parrish s dcérou Elizabeth a neterou Abigail. O dievčatá sa starala slúžka čiernej pleti pôvodom z Karibiku Tituba, ktorá im rozprávala príbehy z rodnej zeme. Veľa z nich bolo o tajomných rituáloch a bosoráctve. Predpokladá sa, že práve tieto povesti zapôsobili na predstavivosť dievčat. Počas jedného chladného januárového dňa sa Elizabeth z ničoho nič rozplakala a jej sesternica začala vraj pobehovať po štyroch a zavýjať ako pes.

Vydesený reverend Parrish zavolal miestneho lekára Williama Griggsa a ten zistil, že dievčatá mali na tele stopy po uhryznutí a uštipnutí, ktoré im v noci spôsobili neviditeľné bytosti. Vyľakaný lekár odmietol akékoľvek logické vysvetlenie a vyhlásil, že ide o bosoráctvo. Reverend neváhal a varoval spoluobčanov, že v ich komunite sa usídlil diabol. Stačilo už iba zistiť, ktorí susedia slúžia Satanovi a plnia jeho záškodné príkazy. Reverend Parrish začal s vypočúvaním na vlastnú päsť. Prvé v poradí boli samozrejme jeho dcéra a neter. Elizabeth, ktorá mala pred otcom veľký rešpekt, okamžite označila slúžku Titubu za bosorku. Abigail to potvrdila. Okrem toho však obvinila aj ďalšie dve ženy. Ale o nich až v druhej časti článku.

Zdroj: history topdesat

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov