Zaujímavosti

Psychológia a alchýmia: 2. časť

Psychológia a alchýmia

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou článku s podtitulom ego a vesmír. V rámci druhej časti sa pozrieme – okrem iného – aj na Carla Gustava Junga, ktorého sme už okrajovo spomenuli aj v prvej časti. Neopomenieme ani štyri prírodné temperamenty – cholerik, sangvinik, melancholik a flegmatik. Taktiež sa zameriame na rovnomenný názov knihy čo sa nášho článku týka. Ale nepredbiehajme. Poďme pekne po poriadku.

V roku 1944 napísal Carl Gustav Jung knihu Psychológia a alchýmia, ktorá rozšírila obzory uvažovania. Znalec ezoterických vied ako tantra, taoizmus alebo alchýmia v nej porovnával analytickú psychológiu a alchýmiu. Už v roku 1928 mal Jung možnosť prečítať si čínsky text z 8. storočia s názvom Tajomstvo zlatého kvetu, v ktorom objavil podobnosť medzi vlastným výskumom a alchymistickým bádaním. Veľmi sa zaujímal aj o diela Paracelsa a jeho nasledovníka Gerharta Dorna. Obaja patrili medzi významných alchymistov 16. storočia.

Ani v súčasnom astrologickom rozmachu nemôžu chýbať nadšenci, ktorí sa snažia prispôsobiť antickú teóriu „štyroch temperamentov“ na moderných ľudí. Možnože v tomto prípade ide o zlúčenie človeka s prostredím, ktoré ho obklopuje. Štyri druhy temperamentu sú: sangvinik, cholerik, melancholik a flegmatik. Každá kategória predstavuje súbor charakteristických vlastností. Cieľom je určiť vlastnosti jedinca a následne ho zaradiť do príslušnej kategórie. V priebehu storočí sa charakteristiky jednotlivých typov menili a rozširovali. Opisné termíny spomínaných kategórií sa medzi odborníkmi niekedy líšia. Pre niektorých je napríklad vodcovstvo znakom cholerika, ale iní ho pripisujú sangvinikom. To znamená, že charakteristiky nie sú jasne a presne dané. Ich uplatnenie závisí od osoby, ktorá s nimi narába.

Pozrime sa teraz na Junga a kolektívne nevedomie. Skutočné prepojenie psychológie a astrológie treba hľadať vo výskume Carla Gustava Junga (žil v rokoch 1875 až 1961). C. G. Jung je hádam druhým najvýznamnejším psychoanalytikom po S. Freudovi (žil v rokoch 1856 až 1939). Práve na kolektívne nevedomie sa pozrieme v rámci záverečnej tretej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov