Zaujímavosti

Toto sú tie najlepšie podvodné fotografie. Za každou sa ukrýva neobyčajný príbeh

Toto sú tie najlepšie podvodné fotografie. Za každou sa ukrýva neobyčajný príbeh

videní: 1.6K

Underwater photography je fotografická súťaž, ktorá sa zameriava na podvodné fotografie. Kontext otvára dimenziu Matky Zeme, ktorú za normálnych okolností nemáme možnosť vidieť. Toto sú tie najlepšie fotografie, ktoré sa zapojili už do 7. ročníka Ocean Art Underwater Photo Contest.

“Účelom súťaže je nájsť a podporiť najlepších svetových fotografov a ich prácu na celom svete,” povedal riaditeľ súťaže, ktorej gro sú podvodné fotografie, Nirupam Nigam. “Taktiež by sme chceli zvýšiť povedomie verejnosti o kráse morského života a o potrebe jeho ochrany.” Ocean Art je o objavovaní a zameraní sa na nové a inovatívne fotografické techniky a krásu svetových oceánov .

Porota vyhodnotila tisíce fotografií zo 70 krajín a rozhodla, ktoré z nich si zaslúžia získať prostredníctvom rôznych sponzorov ceny v hodnote viac ako 80 000 dolárov v 16 rôznych kategóriách. “Súťaž bola plná ťažkej konkurencie s rekordným počtom vstupov. Fotografie, ktoré sa zapojili do tohtoročnej súťaže, ukazujú, ako pokročili techniky podvodnej fotografie,” povedal Nigam pre portál Bored Panda. Dosť ale bolo slov, poďme sa na jednotlivých víťazov pozrieť bližšie.

1. Víťaz kategórie Širokouhlá fotografia, François Baelen

Toto sú tie najlepšie podvodné fotografie. Za každou sa ukrýva neobyčajný príbeh

“Toto jedinečné stretnutie sa uskutočnilo v septembri 2018 na ostrove Réunion (západný Indický oceán), kam chodia veľryby rodiť svoje mláďatá. Matka odpočívala v hĺbke asi 15 metrov, zatiaľ čo jej mláďa si užívalo svojich nových ľudských priateľov. Dôvera: To je to, čo mi prišlo na um, keď som bol nebezpečne blízko tomuto 30 tonovému zvieraťu. Postprodukcia mala za cieľ dosiahnuť dobrú rovnováhu bielej a znížiť šum, pretože táto fotografia bola odfotená len vďaka prirodzenému svetlu a v hĺbke 15 metrov ho veľa nie je.”

2. Víťaz kategórie Macro Ocean, Jeff Milisen

Podvodne_fotografie_9

“Jednou z vecí, ktorú prináša potápanie, je šanca rozšíriť svoju vášeň o 6 nových zákazníkov. V tú noc som sa potápal čisto len pre potešenie, keď som objavil túto úžasnú chobotnicu. Väčšina z nich je príliš malá na to, aby bolo možné spraviť dobrú fotografiu. Tento druh je ale zvláštny tým, že má priesvitnú kožu. To znamená, že je vidieť každý detail ich tela a taký bol prípad aj tohto drahokamu s dĺžkou asi 3 cm. Keď som ju zbadal, prirodzene sa vystrašila a začala naháňačka. Potopil som sa do hĺbky viac ako 20 metrov a počas potápania som sa snažil chobotnicu vyfotiť. Podarilo sa mi to, keď sme boli v hĺbke asi 27 metrov.”

3. Víťaz kategórie Podmorský život, Duncan Murrell

Podvodne_fotografie_8

“Dve manty druhu Mobula japanica na naozaj nezvyčajnej a raritnej fotografii: dva samce sa snažia získať si priazeň jednej samice.”

4. Víťaz kategórie Studené vody, Greg Lecoeur

Podvodne_fotografie_7

5. Víťaz kategórie Makro – bezzrkadlovka, Steven Walsh

Podvodne_fotografie_6

“Začal som sa potápať v marci 2017. Okamžite som sa zamiloval do podmorského sveta a v decembri 2017 som začať fotiť podvodné fotografie. Nemal som žiadnu fotografickú skúsenosť, či už nad, alebo pod vodou (okrem smartfónu), ale mám rád výzvy a zapájam sa do kreatívnych súťaží. Po tom, čo sa mi podarilo utopiť môj prvý fotoaparát, som sa rozhodol spraviť upgrade na omnoho lepšiu bezzrkadlovku. A načasovanie nemohlo byť lepšie. Táto fotografia bola zachytená v Blairgowrie Pier v meste Victoria v Austrálii na jar v studenej vode s teplotou asi 15 ° C. Práve v týchto podmienkach sa v oblasti objavuje morský koník. Zachytáva sa o morskú trávu a buriny blízko vodného povrchu, kde loví potravu. Táto fotografia je výsledkom 4-hodinového potápania medzi nočnými zmenami, keďže pracujem ako hasič. Použitie objektívu s ohniskom 90 mm bolo pre mňa výzvou, najmä vzhľadom na fakt, že tento morský koník je dlhý len 2 cm.”

6. Víťaz kategórie Širokoúhla fotografia – bezzrkadlovka, Eugene Kitsios

Podvodne_fotografie_5

“Nikdy nemôžete vedieť, ako sa k vám budú správať delfíny, ak sa rozhodnete zaplávať si s nimi. Niekedy môže dôjsť k priateľskému stretnutiu, v ktorom delfíny zvyčajne plávajú okolo vás a predvedú vám svoju hravú povahu. Inokedy vás môžu úplne odignorovať. Najlepší spôsob, ako s nimi komunikovať, je nechať ich rozhodnúť sa. V tomto prípade sa hravo a zvedavo plavili pri mne.”

7. Víťaz kategórie Nudibranchia, Flavio Vailati

Podvodne_fotografie_4

“Pri potápaní v Anilao na Filipínach som našiel toto stvorenie. Čakal som na ideálnu chvíľu, kým som spravil túto fotografiu.”

8. Víťaz kategórie Reefscape, Yen-Yi Lee

Podvodne_fotografie_3

“Krásne mäkké koraly kotvia a rastú na koreňoch mangrovníkov. Na túto fotografiu som použil diaľkové blesky, ktoré zvýraznili detaily mangrových koreňov v pozadí.”

9. Víťaz kategórie Chiméra, Claudio Zori

Podvodne_fotografie_2

“Táto zvláštne vyzerajúca ryba, obyvateľ severovýchodnej časti Tichého oceánu, zvyčajne žije v hĺbke v rozmedzí od 50 do 400 metrov a preferuje teploty pod 9 stupňov Celzia. Avšak počas jari a jesene má tendenciu cestovať do plytšej vody. Pri plávaní vykonáva rôzne pohyby, vďaka ktorým vyzerá, akoby lietala.”

10. Víťaz kategórie Podvodné umenie, Bruno Van Saen

Podvodne_fotografie_1

“Snažil som sa urobiť fotografiu len pomocou fotoaparátu vďaka špeciálnym pozadiam, ktoré som si vytvoril. Avšak nakoniec som použil filter v Photoshope s názvom ‘vír’, ktorý mi pomohol dotvoriť túto kreatívnu fotografiu.”

Zdroj: uwphotographyguide.com | BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov