Zaujímavosti

Čo majú spoločné jadrové zbrane a kvalitné víno?


videní: 1.7K

Jadrové zbrane sa prvýkrát objavili v teste už v roku 1945, no odvtedy došlo po celom svete k viac ako 2 000 jadrovým výbuchom.

Jadrové zbrane sú všetky zbrane využívajúce lavínovité, neriadené uvoľňovanie jadrovej energie alebo priamo štiepne produkty, resp. rádionuklidy. Môže to byť vojenská munícia akékoľvek vhodného druhu – letecká alebo hlbinná bomba, raketová bojová hlavica, torpédo, delostrelecký granát, mína a pod.

Čo majú spoločné jadrové zbrane a kvalitné víno?

Existujú (resp. existovali) aj jadrové zbrane pre „mierové“ využitie – budujú sa nimi (presnejšie budovali sa v minulosti) podzemné zásobníky plynu, podporuje sa ťažba plynu a ropy, uľahčujú rozsiahle zemné práce (v ZSSR bola jadrovým výbuchom vytvorená časť prieplavu, v USA vybudovali pomocou jadrového výbuchu bazén prístavu na Aljaške).

V súčasnosti sa nepoužívajú, pretože môžu byť považované za maskovanú skúšku jadrovej zbrane. Testy jadrových zbraní sú medzinárodnými dohodami zakázané v atmosfére, v mori a v kozme, na podzemné jadrové skúšky v súčasnosti všetci vlastníci jadrových zbraní dodržiavajú moratórium.

Čo majú spoločné jadrové zbrane a kvalitné víno?

Ako vyzerá výbuch jadrovej zbrane? Po výbuchu sa najprv ukáže oslnivý svetelný blesk, okolo ktorého sa vytvorí detonačný mrak. Potom vznikne ohnivá guľa, ktorá stúpa hore vytvárajúc akýsi „kmeň“ a berúc so sebou prach, zem alebo vodu, a na zemi pri mieste výbuchu je základný mrak. Výsledný útvar sa nazýva atómový hríb. Dúfam a verím, že to nikdy nezažiješ na vlastnej koži.

Čo majú však jadrové zbrane spoločné s kvalitným vínom?

V roku 1945 americká armáda uskutočnila prvý test jadrových zbraní v rámci projektu na Manhattane. Odvtedy došlo po celom svete k viac ako 2 000 jadrovým výbuchom. Pri každom jadrovom výbuchu sa uvoľní niekoľko stoviek gramov rádioaktívneho izotopu cézia-137. Má polčas rozpadu asi 30 rokov, takže sa v prírode bežne nenachádza.

Čo majú spoločné jadrové zbrane a kvalitné víno?

Prach cézia-137 sa rozptýli v atmosfére a reaguje s dažďovou vodou za vzniku rozpustných solí. Odtiaľ je absorbovaný v malom množstve rastlinami cez ich korene. Akékoľvek víno skladované po roku 1945 obsahuje zistiteľné množstvo cézia-137, vďaka čomu ich môžeš rozoznať od falošných fliaš, ktoré tvrdia, že sú oveľa staršie.

 

Zdroj: ScienceFocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov