Tipy a triky

7 jedál, s ktorými by sa nikdy nemala mikrovlnná rúra stretnúť


videní: 498

Mikrovlnná rúra, ktorá bola prvýkrát vynájdená v 40. rokoch 20. storočia, je dnes jedným z hlavných kuchynských spotrebičov v každej domácnosti. Aj keď táto mašinka znamená pohodlie pri varení a ohrievaní, existujú určité druhy jedál, ktoré by si do mikrovlnnej rúry nikdy nemal dávať ohrievať.

 

1. Mikrovlnná rúra a vajcia

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Keď zohreješ vajíčko v mikrovlnnej rúre, para sa hromadí z molekúl vody a spôsobí  zvýšenie tlaku. Pretože vajcia majú tenkú membránu a škrupinu, nie sú schopné vydržať všetok ten tlak, ktorý môže viesť k veľmi horúcej explózii v mikrovlnnej rúre, na tvojom tanieri alebo dokonca pri zahryznutí!

2. Mrkva

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Aj keď mrkva môže byť varená a ohrievaná v mikrovlnnej rúre, potenciálne môže byť nebezpečná surová mrkva, najmä tá, ktorá má stále šupku. Ak mrkva nie je správne umytá a sú na nej zvyšky nečistôt, minerály v pôde môžu spôsobiť v mikrovlnnej rúre iskrenie. Ak k tomu dôjde, môže to spôsobiť vážne poškodenie.

3. Spracované mäso

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Po prvé, spracované mäso nie je najvýživnejšou potravinou, pretože obsahuje vysoké množstvo soli, prísad, chemikálií a konzervačných látok. Ale keď k obľúbeným pochúťkam a konzervám pridáš mikrovlnné žiarenie, môže sa ti zvýšiť hladina cholesterolu, čo môže viesť k problémom so srdcom. Najbezpečnejším spôsobom, ako ohriať šunky a klobásy, je gril alebo varná doska.

4. Voda

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Ohrev vody v mikrovlnnej rúre sa môže javiť ako najjednoduchšie a bezproblémové riešenie. Štúdie ale ukazujú, že veľa prípadov popálenín pochádza z obarenia vodou ohrievanou v mikrovlnnej rúre, najmä ak s ňou manipulujú deti. Elektromagnetické vlny v mikrovlnnej rúre môžu spôsobiť prehriatie vody, čo spôsobuje nestabilitu molekúl vody a môže spôsobiť intenzívny var a dokonca aj výbuchy!

5. Chilli papričky

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Chilli papričky, najmä tie skutočne pikantné, obsahujú vysoké množstvo kapsaicínu, ktorý môže byť dosť horľavý. Keď je kapsaicín vystavený elektromagnetickým vlnám v mikrovlnnej rúre, začne dymiť a môže byť náchylný na vznietenie!

6. Kuracie mäso

mikrovlnná rúra

Kuracie mäso je častým vinníkom šírenia salmonely, najmä ak nie je správne uvarené! V mikrovlnke je šanca na rovnomerné a dôkladné varenie veľmi malá, čo vytvára potenciálne riziko bakteriálnej kontaminácie. To isté sa dá povedať aj o iných kúskoch surového mäsa. Najlepšie je mäso variť dôkladne, na priamom ohni, napríklad na panvici, na grile alebo v rúre.

7. Paradajky a paradajková omáčka

7 jedál, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať v mikrovlnnej rúre

Rovnako ako varené vajcia, aj paradajky môžu spôsobiť  veľký neporiadok, keď sa s nimi stretne mikrovlnná rúra Kvôli obsahu tekutín v čerstvých paradajkách a cestovinovej omáčke zvýšený tlak spôsobí vytváranie bubliniek a výstrek tekutiny a mikrovlnná rúra bude pokrytá červenými škvrnami.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre
Hore

online geldanlagen geldanlagen