Zaujímavosti

Ako sa vyrába káva bez kofeínu? Môže za ňu Wolfgang?


videní: 420

Príbeh kávy bez kofeínu zrejme započal Johann Wolfgang von Goethe. Okrem toho, že bol jedným z najslávnejších nemeckých autorov, venoval sa aj prírodovedám.

V roku 1819 videl chemického laboranta Friedlieba Ferdinanda Rungeho demonštrovať, ako dokáže smrteľný extrakt z korenín rozšíriť mačkám zreničky. Wolfgang bol tak zaujatý, že mu dal malú krabicu kávových zŕn z Grécka, aby chemik zistil, prečo v noci nemôže zaspať. Bez kofeínu určite neboli.

O pár rokov neskôr sa Runge stal prvým vedcom, ktorý izoloval a identifikoval kofeín. Tých, ktorí sú mimoriadne citliví na nervové účinky šálky silnej kávy zrejme neprekvapí, že objaviteľ tohto stimulantu mal záľubu v práci so smrtiacimi látkami. Jeho kolegovia a študenti ho údajne nazývali Doktor Gift, čo v nemčine znamená jedovatý doktor.

Ako sa vyrába káva bez kofeínu? Môže za ňu Wolfgang

Chemické rozpúšťadlo, CO2 a voda

Dekofeinácia je dnes intenzívny proces, ktorý sa uskutočňuje v špecializovaných zariadeniach. Existuje niekoľko veľmi veľkých kávových spoločností, ktoré vlastnia plantáže rastlín bez kofeínu. Vo všeobecnosti dekofeinácia zahŕňa kávové zrná, ktoré sú ešte zelené (pred pražením), takže vo vnútri sa kofeín môže rozpustiť. Existuje však niekoľko spôsobov, ako tento kofeín umyť aj zo samotných zŕn.

Prvú komerčne úspešnú metódu kávy bez kofeínu vymyslel okolo roku 1905 nemecký obchodník s kávou Ludwig Roselius. Jedna historka o pôvode bezkofeínovej kávy tvrdí, že Roselius dostal zásielku kávových zŕn, ktorá bola namočená do morskej vody. Namiesto vyhodenia zŕn do koša sa ich Roselius rozhodol spracovať a otestovať. Zistil, že káva bola zbavená obsahu kofeínu, ale v podstate chutila ako káva, aj keď trochu slanšie.

Ako sa vyrába káva bez kofeínu? Môže za ňu Wolfgang

Roselius potom zistil, že môže použiť benzén ako rozpúšťadlo na odstránenie kofeínu z kávových zŕn. Jeho spoločnosť, Kaffee HAG, bola prvou, ktorá vyrábala instantnú kávu bez kofeínu. Káva bola v Spojených štátoch predávaná firmou General Foods ako „Sanka“.

Benzén sa dnes už ale nepoužíva na bezkofeínovú kávu, pretože je to známy karcinogén. Namiesto toho spoločnosti, ktoré používajú chemické rozpúšťadlá, prešli na iné látky, najmä na etylacetát a metylénchlorid, hoci aj pri nich došlo k určitým sporom, pretože vystavenie veľkému množstvu tejto látky môže byť toxické a môže viesť k poškodeniu centrálneho nervového systému.

Ako sa vyrába káva bez kofeínu? Môže za ňu Wolfgang

Existuje ešte jedna metóda, ktorá sa nazýva Švajčiarsky vodný proces a bola prvýkrát komerčne použitá v 70. rokoch 20. storočia. Najprv sa do vody namočí dávka zelených kávových zŕn. Táto voda sa nasýti všetkými rozpustnými zložkami nachádzajúcimi sa v káve – vrátane kyseliny chlorogenovej, aminokyselín a sacharózy; kofeín sa potom odfiltruje uhlíkom. Táto bezkofeínová tekutina, nazývaná extrakt zelenej kávy, sa potom pridá do skupiny nových, rehydratovaných, zelených kávových zŕn, ktoré stále obsahujú kofeín. Kofeín migruje zo zrna do extraktu zelenej kávy, kde zrno a tekutina hľadajú rovnováhu, až kým zrno nebude takmer úplne bez kofeínu.

 

Zdroj: livesciencetopdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť