Tipy a triky

Prečo by si radšej nemal jesť pleseň na jedle?


videní: 558

Predstavte si to: konečne si môžeš dať prvé sústo svojho obľúbeného sendviča a uvedomíš si, že na chliebe sa rozrastá pleseň! Pravdepodobne sa ti to už niekedy a pravdepodobne si sa obával možných dôsledkov. A existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako na to môže telo reagovať. Aké sú teda negatívne účinky plesne na telo a z ktorých výrobkov môžeš pleseň dať dole a pokojne ich konzumovať?

 

Niektoré plesne môžu poškodiť pečeň

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Na plesňach sa nachádzajú toxické chemikálie, ktoré môžu spôsobovať vážne zdravotné problémy, ako je poškodenie pečene, zvracanie, nevoľnosť a hnačka. Stále to závisí od niekoľkých faktorov, ako je tvoj imunitný systém alebo vek. Jeden z najbežnejších a najtoxickejších typov plesní je známy ako aflatoxín, ktorý môže dokonca spôsobiť rakovinu.

Našťastie nie všetky plesnivé jedlo vyrába túto chemikáliu. Nachádza sa však na arašidoch a kukurici.

Baktérie v plesni môžu spôsobiť príznaky otravy jedlom

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Pleseň sama o sebe nie je tak nebezpečná a šanca, že skutočne ochorieš, je nízka. Čo ti však môže spôsobiť komplikácie, sú baktérie, ktoré s plesňou môžu rásť v tvojom tele. V takom prípade sa môžu vyskytnúť príznaky ako zvracanie, hnačka a nevoľnosť. Ich intenzita bude závisieť od druhu baktérií a množstva jedla, ktoré si zjedli.

Môžeš byť alergický na pleseň

pleseň

Plesnivé potraviny ti môžu spôsobiť alergické reakcie na plesne. Ak si citlivý, je lepšie dať od toho ruky preč, a ak ich budeš jesť omylom, okamžite kontaktuj svojho lekára. Príznaky , ktoré môžu byť známkou alergickej reakcie sú:

  • Svrbiace a vodnaté oči
  • Začervenanie alebo vyrážka
  • Dusenie a opuch hrdla
  • Náscha alebo upchatý nos

Existujú potraviny s plesňou, ktoré naše telo môže ľahko stráviť

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Plesne, ktoré sa používajú v rôznych druhoch syra, je bezpečné jesť. V skutočnosti sa syr ako gorgonzola, Roquefort a Niva vyrábajú tak, že do mlieka sa pridávajú špeciálne šľachtené plesňové kultúry. Bohužiaľ, stále nie sú v poriadku pre tých, ktorí majú alergie na plesne.

Bonus: Potraviny, ktoré je možné bezpečne konzumovať po odstránení plesní

Čo by sa mohlo stať, keby sme jesť plesňou chybou

Bezpečné čistenie a stravovanie:

  • Tvrdá saláma
  • Tvrdý syr, ktorého pleseň nie je súčasťou procesu (ak si odrezal najmenej 2,5 cm okolo neho)
  • Syr vyrobený z plesne, ale na nej rastie ďalšia pleseň (ak ju zoškrabeš)
  • Pevná zelenina a ovocie, pokiaľ odrežeš aspoň 2,5 cm okolo

zahodiť:

  • Párky a slanina
  • Varená zvyšná hydina, mäso, cestoviny a obilniny
  • Mäkký syr, kyslá smotana a jogurt
  • Džemy a želé
  • Mäkká zelenina a ovocie
  • Orechy, strukoviny a arašidové maslo
  • Chlieb a pečivo

Tento článok slúži iba na informačné účely. Ak máš akékoľvek známky otravy plesňami, mal by si navštíviť lekára.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť