Zaujímavosti

Kruhy v obilí: Záhadné obrazce sa objavujú už desiatky rokov – 1. časť

kruhy v obilí

videní: 2.5K

Kruhy v obilí, ktoré môžeme nazvať aj anonymným umením, sa každý rok pravidelne objavujú akoby odnikadiaľ a vytvárajú zvláštne obrazce na pšeničných poliach. Dodnes nikto nevie, ako vznikajú a aký majú význam. V rámci dvojdielnej série článkov o Kruhoch v obilí sa tejto problematike pozrieme na koreň.

Prvé kruhy v obilí sa objavili v roku 1976 na poli vo Winchesteri vo Veľkej Británii. Mali jednoduché tvary a v priemere nemerali viac ako 10 metrov, ale okamžite si dokázali získať pozornosť celého sveta. Vznikli pôsobením akýchsi mimozemských bytostí, alebo sú len dielom nejakého recesistu, ktorý si rád z ľudí vystrelí? Odvtedy sa kruhy v obilí objavujú v rôznych kútoch planéty, najčastejšie však v Spojenom kráľovstve. Práve v tejto krajine, konkrétne vo Wiltshire na severovýchode Anglicka, sa v apríli a v auguste v čase žatvy, objavuje približne 80 obrazcov, ktoré do tejto oblasti lákajú davy turistov. V tomto grófstve nájdeme aj ďalšie zaujímavé záhady, ako napríklad neolytický kruh zo skál v Avebury, megalytickú kamennú stavbu Stonehenge či najväčší umelo vytvorený navŕšený kopec v Európe Silbury Hill.

Fenomén kruhov v obilí bol zaznamenaný už niekoľko storočí predtým, ak osa dostal do povedomia verejnosti. Konkrétne v článku, ktorý vyšiel 22. augusta 1678 v Hertfordshire v Spojenom kráľovstve. Správa informovala o príbehu jedného poľnohospodára, ktorý prepustil kosca za to, že od neho požadoval neprimeranú plácu. Ten v hneve vyslovil túto kliatbu: „Dobre teda, nech polia zožne Lucifer.“ Nasledujúce ráno zhrozený hospodár zistil, že veľká časť obilia bola zožatá a vytvárala podivný obrazec.

Zdalo sa, že záhada týchto kruhov v obilí sa vyriešila v roku 1991. V tom čase sa totiž Dong Bower a Dave Chorley, farmári z grófstva Hampshire, priznali, že oni sú pôvodcami záhadných kruhov. Vyzeralo to, že sa našiel vinník. Pravda však bola niekde úplne inde. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: topdesat | weirddarkness

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov