Zaujímavosti

Základy výživy: Čo potrebuje ľudské telo na fungovanie?

základy výživy

videní: 617

Aby ľudské telo fungovalo normálne a bezproblémovo, vyžaduje zdroje energie, stavebné materiály na rast aj základnú údržbu a malé množstvá životne dôležitých látok, ktoré zabezpečujú hladký priebeh početných metabolických procesov. Organizmus si zo živín, obsiahnutých vo vyváženej strave, vytvorí takmer všetko, čo potrebuje.

Pri primeranom prísune životne dôležitých zložiek potravy – vody, sacharidov, bielkovín, tukov, vitamínov a minerálov – by organizmus mal fungovať účinne a udržiavať si pevné zdravie. Okrem základných živín existujú ďalšie látky, ktoré telo síce nevyhnutne nepotrebuje, no celkom iste mu prospievajú. Patria medzi ne fytolátky v ovocí a zelenine či mastné kyseliny v niektorých druhoch rýb. Nutraceutiká či funkčné potraviny vrátane tých, ktoré obsahujú probiotiká, podľa odborníkov majú prínosy presahujúce ich výživovú hodnotu, napríklad predchádzajú vzniku ochorení.

Pozrime sa spoločne na šesť základných živín:

  1. sacharidy – sacharidy predstavujú hlavný zdroj energie. Jednoduché i zložené sacharidy sa v tele premieňajú na glukózu, z ktorej bunky získavajú energiu. Medzi najzdravšie zdroje sacharidov patria celé obilné zrná, ovocie aj zelenina, ktoré sú bohaté na vlákninu
  2. voda – asi 65% ľudského tela pozostáva z vody. Tá sa ustavične stráca pri trávení, dýchaní, potení, močení, preto je veľmi dôležité, aby sme si jej množstvo pravidelne dopĺňali.
  3. minerály – minerály, prítomné v pestrej palete potravín, sú nesmierne dôležité na tvorbu kostí ,vlasov, kože či krviniek. Umožňujú fungovanie nervov a pomáhajú pri uvoľňovaní energie z potravín. Ich nedostatok môže zapríčiniť chronické zdravotné problémy.
  4. bielkoviny – bielkoviny sa rozkladajú na aminokyseliny. Aj keď ich organizmus vie využiť aj ako zdroje energie, ich hlavnou úlohou je slúžiť ako stavebné kamene pri raste a obnove tkanív. Medzi zdravé zdroje bielkovín patrí fazuľa, chudé mäso, mliečne výrobky či vajcia.
  5. tuky – tuky predstavujú bohatý zdroje energie a podporujú vstrebávanie vitamínov, ktoré sú v nich rozpustené. Esenciálne mastné kyseliny si telo nevie vytvoriť samo a musí ich prijímať v potrave. Zdravé zdroje tukov zahŕňajú mliečne výrobky, orechy, ryby a rastlinné oleje.
  6. vitamíny – vitamíny sú dôležité pre metabolické procesy, najmä tie, ktoré súvisia s rastom a udržiavaním tkanív. Väčšinu týchto látok si telo nevie uložiť do zásoby, preto ich musí pravidelne prijímať prostredníctvom vyváženej stravy.

Zdroj: topdesat | ipravda

b
Komentáre
Hore