Zaujímavosti

Svet chutí: Počuli ste už o chuti umami?

Svet chutí: Počuli ste už o chuti umami?

videní: 1.8K

Pokrmy jeme nielen z dôvodu, že to je potrebné, ale aj preto, lebo si ich vychutnávame. Sčasti to je možné vysvetliť ich chuťou. V praxi sa uplatňuje kombinácia chute a arómy jedál, ku ktorým sa pridávajú signály z ďalších zmyslov. Vzniká tak príjemný zážitok z konzumácie pokrmov. Prinášame vám trochu oddychového čítania o strave.

Čo dodáva dobrú chuť? Pach zachytíme vtedy, keď sa do nosa dostanú prchavé látky – buď predtým, ako sa pustíme do jedenia, alebo vtedy, keď si trochu pokrmu vložíme do úst. Jazyk a ústa zachytávajú päť základných chutí, ktoré sa kombinujú s čuchovými signálmi za vzniku komplexného vnemu. Na tomto procese sa zúčastňujú aj ďalšie zmysly – hmat a sluch informujú o textúre jedla. Vnímanie chuti jedla ovplyvňuje aj farba pokrmu. Pri istom výskume sa zistilo, že zmena pomarančového sirupu ovplyvňuje schopnosť správne rozpoznať jeho chuť.

Aké chute poznáme – trochu inak

Kyslá – vietnamská omáčka na namáčanie predstavuje zmes kyslej limetovej šťavy, slanej rybacej omáčky a sladkého palmového cukru s prídavkom cesnaku a čili. Preto aktivuje azda všetky receptory na jazyku. Kyslá chuť vzniká vtedy, keď chuťové poháriky zachytia vodíkové katióny. Tie sa nachádzajú v kyslých potravinách ako je ovocie či ocot.

Sladká – ďalšou základnou chuťou je chuť sladká. Receptory reagujú na cukry, ako je fruktóza – teda ovocný cukor či sacharóza – stolový cukor. Niektoré umelé sladidlá, napríklad aspartám, majú úveľa sladšiu chuť ako cukor. Vďaka tomu sa do jedál pridávajú v podstatne menšej miere.

Umami – základná chuť, ktorú vedci objavili najneskôr. Toto japonské slovo možno voľne preložiť ako mäsový. Ako umami v pokrmoch vnímame kyselinu glutámovú. Vo veľkom množstve sa nachádza v kvasených a zrelých potravinách, ako sú sušené krevety, sójová omáčka či parmezán.

Horká – deti často pokladajú horkú chuť za nepríjemnú. Mnohí dospelí ju však obľubujú napríklad v podobe čaju, kávy či horkej čokolády. Na túto chuť sme najcitlivejší. Schopnosť vnímať ju sa pravdepodobne vyvinula z dôvodu zabraňovania konzumácie jedovatých rastlín.

Slaná – kuchynská soľ je z pohľadu chémie chlorid sodný. V ústach máme receptory, ktoré zachytávajú katióny sodíka.

Zdroj: Flickr | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov