Zaujímavosti

Jana z Arku alebo Panna Orleánska: 1. časť

Jana z Arku alebo Panna Orleánska

videní: 2.6K

V dvojdielnom článku sa pozrieme na Pannu Orleánsku (nazývaná aj Jana z Arku) – svätú kacírku, ktorá je jednou z najkontroverznejších postáv európskeho stredoveku. Napriek mnohým hrdinským činom bola odsúdená na trest smrti upálením za kacírstvo. Tí, čo ju nevideli umierať na vlastné oči v horúcich plameňoch, neverili, že je naozaj mŕtva. Povrávalo sa, že aj naďalej žije medzi nimi. Poďme spoločne na prvú časť článku.

V roku 1412 sa v rodine dedinčana Jakuba D´arc, v dnešnej dedinke Domrémy – la – Pucelle, narodilo dievčatko, ktorému dali meno Johanka. V tých časoch sa Francúzsko zmietalo v dlhej a krvavej vojne medzi francúzskym rodom Valoisovcov a anglickými rodmi Plantagenetovcov a Lancasterovcov. Bola to vojna, ktorú neskôr historici nazvali storočnou vojnou.

Keď mala Johanka tri roky, anglický panovník Henrich V. sa vylodil v Normandii a uštedril francúzskemu vojsku v bitke pri Azincourte v Somme zdrvujúcu porážku. Ako sa píše v kronike Jeana Lefébra: „ francúzska šľachta bola chladnokrvne vyvraždená, hlavy a tváre im boli zoťaté.“ Táto porážka a ďalší postup nepriateľa mala za následok, že veľká časť územia vtedajšieho Francúzska sa dostala pod nadvládu Angličanov a ich spojencov.

Politická nerozhodnosť Karola VII. mala negatívny dopad na vojenskú situáciu v krajine. 23. Mája 1430, potom ako utrpela Johanka v Paríži zranenia, ju zajali a Ján Luxemburský, v burgundských službách, ju doviedol do mesta Compiegné. Na žiadosť biskupa z Beauvais Pierra Cauchona ju Borgiovci odovzdali Angličanom. Potom ako ju priviedli do Rouenu, Johanku z Arku mučili, súdili a inkvizičný tribunál na čel es biskupom Cauchonom a viceinkvizítorom Jeanom Lemaitrom ju odsúdil na trest smrti za kacírstvo. Ani pod hrozbou popravy nikdy nezaprela, že počuje „Božie hlasy“, ktoré jej prikazovali, aby dosiahla korunováciu kráša v Remeši a vyhnala Angličanov z Francúzska.

Trochu sme však odbehli vpred. V druhej časti  článku sa vrátime ku dievčaťu, ktoré počulo hlas Boha a ku Johanke ako kacírskemu rytierovi.

Zdroj: History | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov