Zaujímavosti

Modré zvieratá: Prečo sú modré a je ich tak málo?


videní: 3.2K

Podľa prieskumu je najobľúbenejšou farbou väčšiny ľudí modrá – dokonca aj 75 rôznych krajín má vo svojich národných vlajkách modrú farbu. Z nejakého dôvodu však v prírode túto farbu nenájdeme veľmi často, najmä pokiaľ ide o zvieratá. A je pravdepodobné, že modré zvieratá, ktoré v živote uvidíš, môžeš zrátať na jednej ruke. Príroda nás nikdy neprestane ohromovať. Ako to však funguje a prečo sú modré zvieratá modré? 

Farba môže závisieť od toho, čo zviera zje

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Takmer všetky farby srsti, kože alebo peria zvierat majú pigmenty súvisiace s tým, aké jedlo konzumujú. Napríklad stehlíky konzumujú žlté kvety a losos a plameniaky jedia ružové mäkkýše a krevety.

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Platí to aj pre hnedú, červenú a oranžovú – ale modrá farba je výnimkou. Keďže v rastlinách nie je žiadny pravý modrý pigment, zvieratá sa nemôžu potravou zafarbiť, preto je to také zriedkavé.

Modré zvieratá v skutočnosti nie sú modré

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Farba je spôsob, akým vnímame rôzne vlnové dĺžky svetla. Niektoré zvieratá sa javia modré , čo väčšinou znamená, že vyvinuli spôsob, ako podviesť naše oči, aby ich videli tak, že ich uvidia (vrátane modrých očí ľudí) pomocou fyzických štruktúr a odrazu svetla.

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Modrý druh motýľa na snímke hore sa javí iba modrý vzhľadom na spôsob, akým jeho krídla zrkadlia svetlo. Krídla majú mikroskopickú štruktúru, ktorá absorbuje všetky ostatné farby okrem modrej. A pretože farba je založená na štruktúre, keď sú krídla obklopené niečím iným ako vzduch, napríklad alkoholom, modrá farba zmizne a krídla sa zmenia.

Neexistujú žiadne vtáky s modrým perím

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Všetky vtáky, ktoré sa zdajú byť modré, majú podobné štruktúrované perie – odrážajú iba modré svetlo. Každé perie má malé perličky rozmiestnené takým spôsobom, že všetky ostatné farby, okrem modrej, budú absorbované.

Existuje iba jeden motýľ, ktorý vytvára modrý pigment

Prečo sú modré zvieratá také zriedkavé

Modrá ako pigment je v prírode neuveriteľne zriedkavá a môžeme ju vidieť iba na jednom motýľovi : Nessaea obrinus. Na jeho krídlach je chemicky vyvinutý pigment a farba sa nezmení, bez ohľadu na to, ako sa na ne pozeráš. Pre vedcov je tento motýľ stále záhadou .

 

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov