Zaujímavosti

Naj budovy Slovenska: Najvyššia budova – Nivy Tower


videní: 5.8K

Mrakodrapy a výškové budovy sú väčšinou dominantou metropol, no zopár nám ich rastie aj na Slovensku. Aktuálne je najvyššou budovou Nivy Tower, ktorá patrí k autobusovej stanici .

Výstavbu veže odštartoval developer v máji 2017 ako prvú súčasť komplexu Stanica Nivy, obrovského polyfunkčného developmentu, ktorý transformuje celý mestský blok v bratislavskom downtowne. Okrem autobusovej stanice a nákupného centra sú v ňom aj kancelárie, koncentrované práve v Nivy Tower. Tak ako pri zvyšku projektu, aj pri výškovej budove platia superlatívy.

Architektúra Nivy Tower sa vyhýba akejkoľvek snahe o organické či oblé tvary, vyniká skôr prísnou vertikalitou a jednoduchosťou výrazu. Priamočiarosť budovy rozbíja len mierne zapustenie dispozície na juhovýchodnej strane veže alebo rozličné farebné odtiene obkladu. Na stavbu s takým významom by sa žiadala rozsiahlejšia invencia, Nivy Tower do veľkej miery asociuje jednoduché kancelárske veže zo Severnej Ameriky zo 70-tych či 80-tych rokov 20. storočia.

Tie naj budovy zo Slovenska: Najvyššou budovou sa stala Nivy Tower

Aké parametre sa v nej ukrývajú?

Budova má 29 nadzemných podlaží, k čomu treba pripočítať ešte dvojicu technických podlaží. Priemerná veľkosť podlažia je 1,2-tisíc metrov štvorcových, celkovo bude obsahovať približne 31-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov. Tie sú najvyššieho štandardu, certifikácia bude pravdepodobne na úrovni BREEAM Excellent. Developer v Nivy Tower ponúka tri základné typy kancelárií, od klasických cez co-working v centre HubHub, až po nový koncept Qubes, umožňujúci krátkodobý nájom pre stredne veľké firmy.

Idylickým prvkom bude vyhliadková reštaurácia na najvyššom štandardnom podlaží, ktorá sa zrejme časom stane vyhľadávanou atrakciou. So svojimi 125 metrami predbehla budovu centrály Národnej banky Slovenska, ktorá má 111 metrov. O zaujímavý výhľad bude postarané.

Tie naj budovy zo Slovenska: Najvyššou budovou sa stala Nivy Tower

Okrem Nivy Tower je súčasťou projektu nákupné centrum, tržnica a autobusová stanica. Priestory stanice majú mať tri nadzemné a dve podzemné podlažia s tým, že nástupiska autobusov budú v podzemí. Spolu s projektom mala byť sprístupnená aj ulica Mlynské nivy. Celkové náklady na vybudovanie projektu by sa mali vyšplhať na 345 miliónov eur.

Tie naj budovy zo Slovenska: Najvyššou budovou sa stala Nivy Tower

O pár rokov ale v Bratislave vyrastie prvý slovenský mrakodrap, ktorý bude niesť názov Eurovea Tower. S výškou 168 metrov a svojimi 46 poschodiami pôjde o novú dominantu mesta. Odborníci ale počítajú s tým, že Nivy Tower sa ešte tri roky udrží na vrchole rebríčka.

 

Zdroj: yimba topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov