Zaujímavosti

Naj budovy Slovenska: Najstaršia budova je v Kopčanoch


videní: 8.8K

Prastarý kostol pri obci Kopčany na Záhorí je pamiatkou, ktorá má všetko podstatné, až na to, že sa o nej takmer nevie. Má všetky atribúty prvotriednej atrakcie. Najstaršia budova na Slovensku je kostol sv. Margity Antiochijskej.

Leží v peknej, rovinatej krajinke, v ktorej spolu s priľahlým, starým stromom dominuje okoliu. Budova je citlivo zreštaurovaná a v jej blízkosti nie sú žiadne nadbytočné ,,gýče”. Pritom sa k nej dá dostať autom aj peši.

Tie naj budovy zo Slovenska: Najstaršia budova sa nachádza v Kopčanoch

Kam až siaha história tejto budovy?

Ide o jediný doposiaľ stojaci a zachovaný objekt z obdobia Veľkej Moravy. V Českej republike ani inde takýto objekt neexistuje. Zároveň si treba uvedomiť, že tento nenápadný kostolík je prakticky najstaršou zachovanou stojacou stavbou severne od Dunaja, čím má obrovský význam aj v rámci celej strednej Európy.

Kostolík je zároveň živým dôkazom toho, aké nezmyselné je chápanie hraníc Moravy a Nitravy podľa dnešných hraníc SR/ČR. Kopčany boli súčasťou Mikulčíc, ktoré si prisvojujú Moraváci. V skutočnosti však samotné hradisko Valy ležalo priamo na rieke Morava na ostrove, resp. niekoľkých ostrovoch.

Tie naj budovy zo Slovenska: Najstaršia budova sa nachádza v Kopčanoch

O kostolíku, ktorý sa nachádza v poli za dedinkou Kopčany sa vie veľmi málo. Napriek tomu, že sa nachádza v krásnej prírode, jeho miesto je zabudnuté. Výstavba kaplnky sa datuje do 9. až 10. storočia. Ide o stavbu predrománskej doby a časov Veľkej Moravy.

V 13. storočí bol kostolík prestavovaný a čiastočne doplnený o gotické prvky. Až do 18. storočia sa tu konali bohoslužby. Potom sa v obci Kopčany postavil kostol priamo v dedine a sväté omše boli premiestnené tam. V súčasnosti je kostolík uzavretý, z času na čas sa v ňom slúžia omše k jeho patrónke – k svätej Margite Antiochijskej.

Ako sa k nemu dostaneš?

Ku kostolu sv. Margity Antiochijskej sa dostaneš priamo z obce Kopčany po asfaltovej ceste a čisto poľnej ceste. Z hlavnej cesty, vedúcej obcou v smere na Holíč, je takmer na jej konci potrebné odbočiť doľava. Odbočka je označená smerovou tabuľou odkazujúcou na pamiatku. Ak by si išiel z Holíča, smerová tabuľa z tejto strany chýba. Krátko po odbočení sa dostaneš do kopčianskych polí, kde už zdiaľky uvidíš objekt kostola.

Nachádza sa po ľavici. Cestou ku kostolíku ešte minieš ruinu niekdajšej hájovne, tzv. Kačenárne. Ide taktiež o pôsobivý historický objekt, ktorý je však značne schátraný. K objektu kostola sa dá prísť poľnou cestou aj priamo autom. Žiadne zákazy v tomto smere sme nezaznamenali. O to viac prekvapí, že budova vyzerá opustene.

 

Zdroj: hradiska topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov