TOP 10

TOP10: Najčastejšie mýty o mozgu vyvrátené!

mýty

videní: 2.1K

Niektoré vedomosti, ktoré máme o mozgu, sú založené viac na všeobecnom presvedčení ako na vedeckých skutočnostiach. V skutočnosti je to stále veľmi tajomný orgán a veda pri ňom ešte musí porozumieť mnohým veciam. Postupne sa však odhaľujú niektoré mýty, ktoré nás približujú k pochopeniu našich vlastných druhov.

1. Používame iba 10% nášho mozgu.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Všeobecne sa myslelo, že ľudia boli schopní používať iba 1/10 našej hmoty mozgu. Dôvodom bola nesprávna interpretácia štúdie vykonanej na začiatku 20. storočia, ktorá zistila, že v danom okamihu bolo aktívnych iba 10% neurónov v mozgu.

Podľa  neurológa Johna Henleyho však neustále využívame rôzne oblasti celého mozgu. Tvrdí, že aktivity od naliatia šálky kávy po úmyselné rozhodovanie, vyžadujú aktivitu rôznych neurónov v mozgu v rovnakú dobu, pretože sa používajú rôzne zručnosti.

2. Väčší mozog je rozumnejší.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

3. Počúvanie klasickej hudby zvyšuje inteligenciu.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

V skutočnosti ide o štúdiu z roku 1993, do ktorej sú zapojení mladí študenti, ktorým bola pridelená konkrétna úloha. Tí, ktorí počúvali Mozarta skôr, ako ju plnili, mali lepšiu výkonnosť, ale trvalo to len pár minút. Jedna štúdia v roku 2003 uviedla, že hudobne vyškolené deti si nevedeli lepšie, pokiaľ ide o psychomotorické zručnosti, ako tie, ktoré absolvovali vizuálny výcvik.

4. Mýty o dominantnej polovici mozgu

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

V skutočnosti neexistujú vedecké dôkazy na podporu existencie tejto polarity, pretože veľa ľavákov môže rozvíjať logické zručnosti a mnoho pravákov môže mať výrazné tvorivé schopnosti. Mať dominantnú ruku je rovnako úzko spojené s genetikou ako farba vlasov, s ktorými sa narodíme, a nijako nesúvisí so schopnosťami v našom mozgu.

5. Všetky naše schopnosti sa s vekom znižujú.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Aj keď by sme si mohli myslieť, že odteraz všetko pôjde z kopca, predchádzajúca štúdia túto vieru odmieta, pretože zatiaľ čo sa krátkodobá pamäť a rýchlosť spracovania informácií znižujú, zvyšuje sa aj lingvistická, mechanická časť schopností a dlhodobá pamäť.

6. Jedno pohlavie je chytrejšie ako druhé.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Medzi inteligenciami mužov a žien nebol významný rozdiel, ale ich školské výsledky hovorili o opaku. Ukázalo sa, že muži mali viac sebadôvery v svoje schopnosti, zatiaľ čo ženy mali pochybnosti o svojej inteligencii a mali menšiu dôveru, čo ukazuje, že to nie je rod, ale sebapoznávanie, ktoré ovplyvňuje náš výkon.

7. Mozgové hry pre vyššiu inteligenciu?

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Medzi ďalšie bežné mýty o mozgu patrí aj to, že inteligencia sa zvyšuje, ak vykonávame cvičenia zamerané na mentálne tréningy, ako sú pamäťové hry, videohry a krížovky, okrem iných činností, ktoré sa ukázali ako účinné pri prevencii duševných chorôb a zhoršovaní neurónov, ale nie pri zvyšovaní inteligencie.

Štúdia vykonáva pomocou počítača na viac ako 11.000 ľuďoch, ktorí dostávali týždenne mentálny tréning ukázala, že hoci určité zručnosti účastníkov sa zlepšili, ich poznávacie schopnosti neukázali významný rozdiel.

8. Prvorodené deti sú múdrejšie ako ich súrodenci.

mýty o mozgu

Niektoré predsudky hovoria o tom, že prvorodené dieťa v rodine je inteligentnejšie ako ďalšie, čo vytvorilo mýty o „inteligentnejšom“ staršom súrodencovi. Štúdia z roku 2007 sa však snažila dostať na koniec problému a zistiť, či to bola pravda alebo nie.

Aj keď existujú rozdiely v intelekte súrodencov, nemá to nič spoločné s poradím, v akom sa narodili. Namiesto toho sú závislé od prostredia v tehotenstve a psychických faktoroch vzťahu, ktorý mali subjekty so svojimi rodičmi pred narodením a po ňom.

9. Pracujeme lepšie pod tlakom.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Tlak pri odkladaní úloh do školy alebo do práce môže byť stresujúci a niekedy je to ten istý pocit, ktorý nám pomáha napredovať spôsobom, ktorý by sme si nevedeli predstaviť, keby sme tento tlak necítili. To však neznamená, že takto lepšie pracujeme.

V skutočnosti to, čo robí stres, je v stave bdelosti, ktorá v nás niekedy prináša to najlepšie. Z dlhodobého hľadiska však neustále udržiavanie pod tlakom môže spôsobiť vážne poškodenie mozgu opotrebovaním ich spojení. Aspoň, že to, čo  štúdie u University of California v Berkeley hovorí.

10. Cholesterol je zlý pre mozog.

10 mýtov o mozgu, ktoré vedci zabili

Napriek skutočnosti, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je  spojená s pravdepodobnosťou mozgovej príhody, sú mýty, že je úplne škodlivá pre náš mozog. Je tiež realitou, že cholesterol je nevyhnutný pre jeho fungovanie, ale odstránenie jeho nadmernej spotreby môže byť dobrým rozhodnutím.

Podľa vedcov z Harvardskej univerzity je cholesterol  životne dôležitý pre mozog, pretože 25% z celkového množstva cholesterolu v tele je umiestnených v tomto vzácnom orgáne, čo prispieva k jeho funkciám. Naše telo ho dokáže vytvoriť samo, takže ho nemusíme konzumovať z vonkajších zdrojov. Pečeň a mozog sú schopné vytvárať túto látku, ktorá je navyše nevyhnutná pre naše hormonálne zdravie, ale v rámci primeraných hladín.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov