Zaujímavosti

Biblický príbeh z knihy Genezis: Rajská záhrada 1. časť

Biblický príbeh z knihy Genezis: Rajská záhrada 1. časť

videní: 2.5K

Podľa biblického príbehu z knihy Genezis naším prvým príbytkom bola rajská záhrada niekde na východe. Výskumníci a vzdelanci z celého sveta dodnes vedú neutíchajúce debaty o tom, či skutočne existovala a kde vlastne sa presne nachádzala. Vitajte pri prvej časti článku Rajská záhrada. Začneme krátkym úryvkom z Biblie.

Potom Pán, Boh, vysadil na východe, v Edene, raj a tam umiestnil človeka, ktorého utvoril. A Pán, Boh, dal vyrásť zo zeme stromom všetkých druhov, na pohľad krásnym a na jedenie chutným, i stromu života v strede raja a stromu poznania dobra a zla. Z Edenu vytekala rieka, ktorá mala zavlažovať raj, a rozdeľovala sa odtiaľ a tvorila štyri toky. Meno prvého je Pišon. To je ten, čo obteká celú krajinu Havilah, kde sa vyskytuje zlato, a zlato tej zeme je rýdze. Tam sa nachodí aj bdélium a kameň ónyx. Meno druhej rieky je Gihon. Tá obteká celú zem Kuš. Meno tretej je Hidekel (Tigris). Tá tečie naproti Asýrii. A štvrtá rieka je Perát (Eufrat). I vzal Pán, Boh, človeka a umiestnil ho v raji Edenu, aby ho obrábal a strážil. (Genezis, 2: 8-15).

Takto opisuje Biblia miesto, v ktorom podľa kresťanskej viery vznikla ľudská rasa. Je to text, ktorý v Svätom písme zaberá len niekoľko riadkov, ale na ktorý sa dovolávame do dnešných dní. Záhada je však naďalej veľmi živá. Experti v oblasti antropológie, historici, archeológovia a geológovia sa neustále snažia určiť presné miesto, kde Adam a Eva žili v blahobyte, až kým neboli vyhnaní z raja.

V rámci prvej časti nazrieme na Rohlovu hypotézu. Jej vyústenie si budete môcť následne prečítať v rámci druhej časti článku Biblický príbeh z knihy Genezis – Rajská záhrada. Poďme na to.

Najviac uznávaná z hypotéz tvrdí, že rajská záhrada sa nachádza na severe Iránu, blízko Urmijského jazera. Podľa výskumníka Davida M. Rohla sa stratená záhrada pravdepodobne nachádzala neďaleko mesta Tabríz na hranici Turecka a Iránu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov