Zaujímavosti

Vesmír, Červie diery a pohon warp – 1. časť

vesmír

videní: 2.5K

Myšlienky kozmického cestovania fascinuje ľudstvo už od pradávnych čias. Vesmír je však pre tieto účely doposiaľ nedosiahnuteľný priestor, v ktorom i tie najbližšie objekty vzájomne delí vzdialenosť, ktorú si v pozemských podmienkach a merítkach vôbec nedokážeme predstaviť.

Podľa Einsteinovej teórie relativity nie je možné cestovať rýchlejšie ako rýchlosťou svetla. V prípade, že je to skutočne tak, tak nám rozlohy vesmíru zostanú navždy nedosiahnuteľné. Napriek tomu ľudstvo neustále sníva o cestách ku hviezdam a mnoho ľudí verí – a my patríme medzi nich – že jedného dňa ľudské chodidlo vkročí na cudzie planéty a možno ich aj začne kolonizovať. Je vôbec možné tento sen uskutočniť? Pozrime sa na to spoločne v rámci prvej časti článku Vesmír, červie diery a pohon warp.

Najväčšia vzdialenosť, ktorú dodnes ľudstvo preskúmalo, leží tesne za hranicami našej slnečnej sústavy – a je to vcelku obrovská – až nepredstaviteľná vzdialenosť – 6,5 miliardy míľ (1 míľa je asi 1,61 kilometra, pozn. redaktora). Túto neskutočnú cestu vykonali dve kozmické sondy, Pioneer 10 a Voyager 1, ktoré boli vypustené v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Dnes už prekročili plánovanú životnosť a prebádali ďaleko väčšiu časť vesmíru, než sa pôvodne očakávalo. Ale aj pri rýchlosti, s akou vesmírom cestujú, by im zabralo tisícky rokov, než by sa im podarilo docestovať k našim hviezdnym susedom. Nám najbližšie nachádzajúca sa stálica je vzdialená 26 biliónov míľ, čo sa rovná štyrom a pól svetelným rokom, a hviezdy, okolo ktorých krúžia planéty, sú ešte omnoho vzdialenejšie. V dobe, keď sonda dospeje k cieľu, nebude ľudstvo za týchto podmienok už možno existovať.

Súčasné spôsoby cestovania priestorom používajú systém priameho pohonu a silu, ktorú vyvíja spaľovací reaktívny motor. Ak by sa mal používať aj pre lety do medzihviezdneho priestoru, potreba paliva by prekročila hranice akýchkoľvek možností. Ďalším problémom by bol účinný spôsob riadenia sondy pri vysokých rýchlostiach, aké by dopravný prostriedok musel dosahovať, rovnako ako aj spomaľovanie či zastavenie. To však nie je všetko čo na nás v prípade podobných ciest čaká, ako sa môžete presvedčiť aj v druhej časti článku.

Zdroj: topdesat | wallpaperaccess

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov