Zaujímavosti

COVID-19 a fajčenie môžu vytvoriť vražednú kombináciu, ideálny čas prestať fajčiť


videní: 1.7K

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má prísne pokyny týkajúce sa správania, ktorých cieľom je obmedziť šírenie koronavírusu. Nová štúdia však poukazuje na potenciálne dôležitú úlohu cigariet pri šírení COVID-19. Fajčenie nie je najšťastnejším riešením.

V prvom rade, COVID-19 je respiračným ochorením. Štúdie naznačujú, že miesto infekcie, vírusovej replikácie a vylučovania viriónu sa vyskytujú v respiračnom trakte. A fajčenie pri takomto ochorení dáva nášmu telu zabrať dvojnásobne.

COVID-19 a fajčenie môžu vytvoriť vražednú kombináciu

Koronavírus je pomenovaný po korunových hrotoch, ktoré vyčnievajú z jeho povrchu. Prostredníctvom týchto špičiek vírus detekuje bunky pomocou receptora ACE-2, viaže sa naň a vstrekuje genetický materiál do hostiteľských buniek, aby sa replikoval. Tieto receptory sa vyskytujú v špecializovaných bunkách respiračného traktu, ako sú napríklad mukozálne epitelové bunky a pľúcne alveolárne tkanivo.

V roku 2009 vedci prišli na to, že syncytiálny vírus, jeden z mnohých respiračných, má vyššiu rýchlosť prenosu a vyššie riziko výskytu závažnosti práve u fajčiarov. Niektorí tvrdia, že to platí aj pre prípad COVID-19. Fajčenie zahŕňa totižto časté a opakované pohybovanie rukou k ústam, čo je hlavný spôsob prenosu nového koronavírusu.

Z hľadiska pozorovania majú krajiny, ktoré sa stali najväčšími ohniskami výskytu tejto choroby, ako je Čína, Južná Kórea a Taliansko, až 20-30 % populácie, ktorá sa oddáva cigaretám. Momentálne ale nie sú k dispozícii definitívne dôkazy o tom, či aj pri súčasnom víruse je fajčenie dôvodom vyššieho rizika pre výskyt choroby a úmrtnosti na COVID-19.

COVID-19 a fajčenie môžu vytvoriť vražednú kombináciu

Existujú však predbežné výsledky, ktoré iba niečo naznačujú. Napríklad autori článku BMJ uvádzajú nedávnu štúdiu zahrňujúcu 1 099 potvrdených prípadov COVID-19, ktorá uvádza, že 12,4 % súčasných fajčiarov si vyžaduje prijatie na jednotku intenzívnej starostlivosti alebo už zomrelo, v porovnaní so 4,7 % tých, ktorí nefajčili. Napríklad v takej Číne fajčí 48 % mužov, no pritom iba 3 % žien. Na základe týchto zistení autori novej správy dôrazne odporúčajú, aby správy a informácie o verejnom zdraví zamerané na obmedzenie šírenia obsahovali aj rady pre fajčiarov, aby si začali odvykať.

Naozaj neexistuje žiadny lepší okamih prestať fajčiť. Pandémia COVID-19 by v skutočnosti mohla ľuďom poskytnúť dokonalú motiváciu, aby konečne zanevreli na tento zlozvyk. Skutočnosť, že táto pandémia tiež spôsobuje veľké množstvo hospodárskeho dopadu – a fajčenie je vo väčšine vyspelých krajín drahé – je tiež ideálny dôvod na skoncovanie s týmto zlozvykom.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov