Zaujímavosti

Orknejské ostrovy sú centrom energetickej revolúcie, vyrobia viac ako minú


videní: 2.0K

Odľahlé Orknejské ostrovy sa stali priekopníkmi v oblasti obnoviteľnej energie. Ako by sa mohol zvyšok sveta od nich inšpirovať?

Na najsevernejšom cípe škótskej pevniny sa týči z mora približne 70 ostrovčekov, ktoré sa spolu nazývajú Orknejské ostrovy. Zároveň je toto odľahlé miesto aj centrom energetickej revolúcie. Prístavné mesto Stromness na najväčšom ostrove priťahuje návštevníkov z celého sveta. Tí však netušia, že Orkneje sú schopné vyrobiť viac obnoviteľnej energie, ako v skutočnosti dokážu použiť.

Orknejské ostrovy priniesli energetickú revolúciu, vyrobia viac ako minú

Prvou zastávkou je často Európske námorné energetické centrum (EMEC), ktoré je “semenom” všetkého vzrastu za posledných 20 rokov. V Orkneji je bežnou témou vzájomné spojenie medzi históriou a súčasnosťou. Prístavné budovy sa pôvodne používali v rybárskom priemysle, teraz ale slúžia ako galéria moderného umenia. Veterné turbíny a nabíjacie miesta na elektromobily nie sú žiadnym prevratom, hemží sa to tu nimi ako kameňmi či zvyškami nórskych osád.

Prílivová energia je zlatá baňa

Miesto, kde sa odohráva skúška prílivu a odlivu, sa nachádza západne od ostrova Eday a ponúka sedem kotvísk pripojených k sieti na testovanie zariadení na výrobu prílivovej energie. Ďalších šesť takýchto miest pre zariadenia na vlnovú energiu je samostatne umiestnených pri západnom okraji pevniny.

Keď v roku 2003 vznikla EMEC, jej cieľom bolo stať sa svetovým lídrom vo vývoji energie s využitím vĺn a prílivu. Vlny sú tu totižto až 18 metrov vysoké a príliv alebo odliv má rýchlosť až 4 metre za sekundu, takže ide o ideálne miesto pre výskumníkov a vývojárov.

V roku 2008 írska spoločnosť OpenHydro ako prvá zapojila prílivovú energiu na britskú národnú sieť. Na obrázku je jedna z turbín, ktoré sa testovali, aj keď už nefunguje, pretože OpenHydro bola zlikvidovaná v roku 2018. V súčasnosti na tomto mieste testuje španielsky prílivový vývojár Magallanes.

Orknejské ostrovy priniesli energetickú revolúciu, vyrobia viac ako minú

Experimentálna drevená turbína inštalovaná na pobreží Costa Head na pevnine v roku 1951 bola prvým zariadením pripojeným do siete. Zatiaľ čo táto veterná turbína čoskoro podľahla nárazom s rýchlosťou vetra 200 km/h, vydláždila cestu pevninskej veternej farme Burgar Hill, ktorá bola založená v roku 1983.

Dnes je na veternej farme šesť turbín, z ktorých jedna sa v roku 2015 stala prvým britským zariadením, ktoré vyprodukovalo viac ako 100 miliónov kilowatthodín elektrickej energie. Okolo Orknejov sú rozmiestnené stovky súkromných mikroturbín. Orknejské ostrovy sú podnikateľským zväzkom, ktorý tu pomáha riadiť rast veterných a iných energetických technológií, a to na úrovni jednotlivcov aj na úrovni komunity.

Orknejské ostrovy priniesli energetickú revolúciu, vyrobia viac ako minú

Ostrov s väčším počtom nabíjacích staníc ako čerpacích staníc

V súčasnosti je v Orkneji 28 nabíjacích staníc elektrických vozidiel – viac, ako majú čerpacích staníc. Väčšinu z nich prevádzkuje rada. Avšak s iba 168 plne elektrickými alebo plug-in hybridnými vozidlami, ktoré boli zaregistrované, sa to môže zdať akosi zbytočné. Elektrické vozidlá tu aj napriek tomu tvoria väčší predajný podiel ako v ktorejkoľvek inej škótskej časti.

Vodíková čerpacia stanica, ktorá sa nachádza v Kirkwall, najväčšom meste Orkney, dokáže nabiť päť dodávkových vozidiel s vodíkovými palivovými článkami naraz. Vodík sa vyrába elektrolyzérmi na ostrovoch Eday a Shapinsay, ktoré využívajú elektrinu z prílivových a veterných zdrojov na rozdelenie vody na vodík a kyslík. Vodík sa potom môže komprimovať, skladovať, prepravovať a spaľovať, aby sa neskôr vyrobila elektrina.

Orknejské ostrovy priniesli energetickú revolúciu, vyrobia viac ako minú

Pre Orknejské ostrovy je to obrovský prínos, ba až príliš veľký. Ostrovy v súčasnosti vytvárajú okolo 120 percent svojich energetických potrieb a veľká časť tohto prebytku je zbytočná. Nemajú ju kde uskladniť. Rozvoj možností skladovania energie by mal pomôcť zvýšiť sebestačnosť ostrovov.

 

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov