Zaujímavosti

Prečo majú ľudia nerovnomerne veľké nohy?

nohy

videní: 1.7K

Aj keď je to zriedkavé, je úplne možné, že nohy človeka majú rôzne dĺžky. Ľudia sa s tým často rodia, ale je to ťažké zistiť, kým nie sú starší. Mnoho ľudí má tento problém kvôli incidentom, ktoré buď nohy skrátia lebo ich nerovnomerne roztiahnú. Inokedy jednoducho neexistuje žiadny dôvod na túto anomáliu.

Poranenie kostí

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Zlomené nohy sa môžu zrásť nerovnomerne, a to najmä ak sa zlomili vo viacerých kusoch, alebo v prípade, že svalové tkanivo bolo poškodené. Zaujímavé je, že niekedy sú prípady, keď proces hojenia spôsobuje, že rast kostí je neobvykle veľký.

Športové úrazy nohy

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Najmä deti môžu pri športovaní riskovať, že si spôsobia neobvyklý rast končatín, pretože do dosiahnutí dospelosti majú rastové platničky, ktoré sa ešte nie sú pevnými kosťami. Kontaktné športy, ako futbal, a jednoduché rekreačné hry, ako sú skateboarding a lyžovanie, sú obzvlášť riskantné.

Nadmerné používanie končatín

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Pri športovaní môže nadmerné používanie rúk a nôh spôsobiť chronický stres na končatinách. Pamätajte, že športy nie sú zlé, ale nič netreba preháňať.

Pády

nohy

Všeobecné nehody, ako napríklad pád alebo zrážka, môžu rôznymi spôsobmi ovplyvniť kosti a trauma môže poškodiť najmä platničky a rast kostí u detí. Nehody môžu tiež poškodiť miechu, čo samo osebe môže viesť k  vážnemu úbytku kostnej hmoty .

Rizikové činnosti

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Mnohé bežné detské aktivity, dokonca aj veci ako skákanie na nafukovačke alebo trampolíne, môžu byť riskantnejšie, ako si ľudia uvedomujú. Trampolínové hry sú známe tým, že spôsobujú pády, zlomeniny a dokonca vážne zranenia miechy. Vždy sa uisti, že činnosti tvojich detí sú bezpečné a dobre monitorované.

Nerovnomerné držanie tela

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Možno si už počul, že zlé držanie tela môže spôsobiť, že tvoje nohy budú nerovnomerné. Napriek všeobecnej viere môže nerovnomerné držanie tela spôsobiť napríklad len posturálnu skoliózu, ktorá v skutočnosti neubližuje ani nedeformuje kosti človeka a pri správnom tréningu a cvičení je úplne zvratná.

Choroby

7 dôvodov, prečo sa jedna z vašich nôh môže skrátiť

Existuje mnoho stavov a chorôb, ktoré ovplyvňujú spôsob rastu kostí, ako sú nádory, ktoré môžu rásť na kostných doštičkách alebo rast chrupavky na kostiach. Dokonca aj choroby, ktoré ovplyvňujú nervový systém, môžu brzdiť rast kostí nohy.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov