TOP 10

TOP10: Slony a neuveriteľné fakty o nich

slony

videní: 509

Roztrúsené po celej subsaharskej Afrike a južných častiach Ázie sú slony najväčšími pozemskými zvieratami na svete. Tradične sa rozlišujú dva druhy týchto úžasných obrov – africký slon a ázijský slon. Väčšina ľudí bude súhlasiť, že tieto zvieratá sú úžasné a fascinujúce.

Bohužiaľ, kvôli pytliactvu a ničeniu biotopov, svetová populácia slonov drasticky klesá. Africké slony sú podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody zraniteľné, zatiaľ čo ázijské slony sú klasifikované ako ohrozené. Na zvýšenie povedomia o týchto krásnych, inteligentných a pokojných cicavcoch ti prinášame rebríček TOP10 úžasných faktov o slonoch.

10. Slony ženského pohlavia môžu mať deti až do veku 50 rokov. Zvyčajne majú nové mláďa každé 2 až 4 roky. Vo väčšine prípadov  sa rodí jedno sloníča a dvojčatá sú veľmi zriedkavé.

slony

9. Hoci je ich chobot obrovský a váži asi 400 libier, je skôr obratný a slon ním môže zdvihnúť aj drobné veci, vrátane jediného zrna ryže.

slony

8. Slony sa vo voľnej prírode priemerne dožívajú približne 50 až 70 rokov. Najstarším slonom bol Lin Wang, ázijský slon, ktorý vo februári 2003 zomrel vo veku 86 rokov.

slony

7. Slony majú vynikajúcu pamäť, čo je pre nich skutočne základom. Majú v hlave pravdepodobne kognitívne mapy, ktoré im umožňujú zapamätať si rozsiahle plochy počas dlhých časových období.

slony

6. Slony sú schopné ľudských emócií, ako napríklad pocit straty, smútku a dokonca aj plač. Spomínajú a trúchlia za svojimi blízkymi mnoho rokov po ich smrti. Keď zomrel “zaklínač slonov” Lawrence Anthony, prišlo do jeho domu stádo slonov, aby ho oplakávali.

slony

5. Tieto mohutné zvieratá sa neboja myší, ako naznačujú niektoré mýty. Avšak, boja sa mravcov a včiel. V dôsledku toho poľnohospodári v niektorých afrických krajinách chránia svoje polia pred slonmi tým, že ich hranice lemujú úľmi.

slony

4. Rovnako, ako sú ľudia zvyčajne ľaváci alebo praváci, slony sú tiež ľavo alebo pravo orientované. Napríklad, ak je slon “ľavák”, využíva viac svoj ľavý kel na veci, ako je boj alebo vytrhávanie stromov. Uprednostňovaný kel sa v dôsledku neustáleho používania stáva časom kratší.

slony

3. Slon môže detekovať seizmické signály so senzorickými bunkami v nohách. Môže tiež “počuť” tieto hlboké zvuky, keď pozemné vibrácie prechádzajú z predných nôh zvieraťa až do stredného ucha.

slony

2. Rovnako ako ľudské batoľatá, veľké opice, straky a delfíny, slony tiež prešli zrkadlovým testom – rozpoznávajú samých seba v zrkadle.

slony

1. Najväčší slon mal 11 793 kg a bol vysoký presne 3 966 cm.

slony

Zdroj: List25 topdesat

b
Komentáre
Hore