Zaujímavosti

Zdravé varianty sladkých desiat (nielen) pre školákov

Zdravé varianty sladkých desiat (nielen) pre školákov

videní: 367

Deti priťahuje sladká chuť a nikoho neprekvapí, že potlačiť záľubu v rôznych cukríkoch, tyčinkách, čokoládach, zmrzlinkách, sladkých limonádach je úloha nadmieru náročná. Trvalými zákazmi všetkého sladkého môžeme docieliť tajné nákupy coly, sušienok, sladkého pečiva alebo čokoládových tyčiniek za našimi chrbtami. Najjednoduchšie je od počiatku deti učiť pravidelnej konzumácií ovocia, ktoré môžeme zatraktívniť večernou spoločnou výrobou ovocného šalátu s citrónovou šťavou, aby sme zabránili rýchlej oxidácii.

Ľahkú desiatu môžeme podčiarknuť kvalitným bielym jogurtom napr. dozrievajúcim v skle, ktorý je možné mierne dochutiť marmeládami DIETESSE.3 alebo domácim nedosladzovaným lekvárom. Prijateľná je aj lyžička javorového, ďatlového, agáve alebo ryžového sirupu. Deťom veľmi prospeje aj prídavok vlákniny.

Zdravé dezerty

Ako skvelý dezert poslúži aj obyčajná nedosladzovaná ovsená kaša uvarená s jablkom, kokosom, trochou mandľového alebo kokosového mlieka, ktorá zostala od raňajok. Po vychladnutí  kaša spevní a v krabičke ju môžeme posypať trochou škorice, ozdobiť bobuľovým ovocím. Raz za týždeň urobme domáci workshop a s deťmi vyrobme raw tortu zo sušeného a čerstvého ovocia a orechov. Tieto tortičky sú veľmi výživovo hodnotné a veľmi sýte. Hoci sú spravidla kaloricky bohaté, uspokoja chute natoľko, že nielen naše dieťa, ale aj my s nimi prestaneme snívať o prídavku v podobe rakvičky, domácej buchty alebo čohokoľvek nevhodného.

Domáce müsli

Bežne predávané müsli tyčinky sú spravidla presladené. Niekedy aj obsahovo nevhodné kvôli nekvalitnému tuku. Doma môžeme upiecť vlastné verzie z ovsených vločiek alebo pufovanej quinoy, semienok, orechov a sušeného ovocia. U všetkých receptov buďme opatrní s pridávaním cukru a radšej jeho obsah o niečo znížme. Sušené ovocie kupujeme výhradne nesírené, najlepšie v bio kvalite, je samo o sebe pre deti vhodnou alternatívou bežných cukríkov. „K čerstvému ​​ovociu im môžeme pribaliť dve alebo tri nesírené sušené marhule a malú hrsť nesolených a nepražených orechov. Pochopiteľne pokiaľ na ne nie je dieťa alergické. Orechy sú vhodné pre staršie deti. Tiež môžeme obnoviť tradíciu sušenia domácich krížaliek z hrušiek a jabĺk. Vhodné sú hlavne z domáceho ovocia bez postrekov,“ hovorí Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Keď budeme vo veľkej núdzi, nebojme sa dieťaťu pribaliť dokonalú prírodnú konzervu v podobe jedného banánu. Nie je zďaleka tak kalorický, ako sa všeobecne propaguje a hlavne vo vhodnom čase a za krátku chvíľu skvele zaženie hlad. Trebárs aj o malej prestávke, ak sa dieťa nestihlo vysporiadať s väčšou desiatou počas tej veľkej. Vyskúšajme tiež moderné chia pudingy: nebojte sa, nebudete musieť dvadsať minút miešať pri sporáku mlieko, aby sa nespálilo. Pre naše účely si nakoniec radšej kúpte nesírené kokosové alebo mandľové mlieko, pridajte chia semienka, slnečnicové semienka, môžete vyrobiť verziu s kakaom alebo pravou vanilkou, namiesto cukru rozmixujte dve až tri ďatle. Chutná je aj verzia s bobuľovým ovocím. Cez noc v chladničke zmes stuhne a ovocie rozmrzne.

Recepty na sladké desiaty

Ovocný chia puding s banánom a goji

Ingrediencie: 2-3 lyžičky chia semienok, 1 banán, 100 ml mandľového mlieka, 1 lyžica sušenej goji, 1 lyžička datlového sirupu alebo dve datle

Zdravé varianty sladkých desiat (nielen) pre školákov

Postup: Chia semienka a goji namočíme aspoň na 10 minút do mandľového mlieka. Pridáme datľový sirup alebo nie príliš suché datle a rozmixujeme dohladka. Potom primiešame pokrájaný banán, vlejeme do misky (alebo téglika), ozdobíme niekoľkými kúskami goji a podávame alebo necháme odstáť v chladničke.

 

Cuketový chlebíček s čokoládovými hoblinkami

Ingrediencie: Jeden a pol šálky bezlepkovej múky, ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku, ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky škorice, ¼ lyžičky muškátového orieška, ½ lyžičky sódy, 2 vajcia, ¾ šálky kokosového cukru alebo 2 lyžice medu, ½ šálky kokosového oleja, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 1 šálka olúpanej a nastrúhanej cukety, ½ šálky hobliniek z horkej čokolády

Postup: Predhrejte rúru na 175 ° C. Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, korenie, sódu a cukor. V oddelenej mise zmiešajte vajcia. Pridajte kokosový olej, vanilku, cuketu a čokoládové guličky. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Zmes vlejte do formy vymastenej olejom alebo maslom. Pečte 50 minút alebo do dôkladného prepečenia.

 

Nepečené guľôčky z krížaliek

Ingrediencie: Na asi 30 guľôčok potrebujete: hrnček krížaliek, hrnček lieskových orechov, hrnček vykôstkovaných datlí, 2 lyžice holandského kakaa

Postup: Krížalky a datle nakrájajte na menšie kúsky, prelejte v sitku vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Orechy opražte nasucho na panvici, až sa začnú odlupovať šupky, ktoré potom pomocou utierky odstráňte a ešte horúce ich spolu s jablkami, ďatľami a kakaom rozmixujte na pevnú hmotu (pri mixovaní môžete pridať trochu vody). Tvarujte malé guľôčky. Do zmesi môžete pridať aj škoricu a štipku soli.

Zdroj: Naturhouse | topdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť