TOP 10

Cukor: Príznaky, ktoré ťa zastihnú pri jeho nadmernej konzumácii

cukor

videní: 752

Cukor je jednoducho vynikajúci! A všetko, čo ho obsahuje, je chutné taktiež. Sladký kryštalický cukor je zrejme všade. Väčšina z nás ho miluje a nevieme si tak predstaviť ani jeden deň bez našej obľúbenej sladkosti. Avšak to, čo sa môže javiť ako nevinné potešenie, je skutočne dôvodom mnohých zložitých zdravotných problémov. To nastáva najmä pri jeho nadmernej konzumácii. Cukor dnes nájdeme všade a preto je veľmi ťažké obmedziť jeho konzumáciu. Preto ti dnes prinášame zopár príznakov, ktoré ti dá tvoje telo pri nadmernej konzumácii cukru. Vtedy je jednoducho čas, dať si od cukru pauzu.

Cukor: Príznaky, ktoré ťa zastihnú pri jeho nadmernej konzumácii

Zvýšenie telesnej hmotnosti

Nepríjemné prekvapenie, keď zistíš, že tvoje džínsy sú nejaké tesné a nezmestíš sa do nich. Zrejme si neočakával, že ten koláč, ktorý si si s obrovskou chuťou dal minulý týždeň, sa ti môže takto vypomstiť. Avšak jeden z najväčších príznakov nadmernej konzumácie cukru je aj priberanie (aké nečakané). Vysoká hladina cukru zvyšuje produkciu inzulínu, ktorý ukladá prebytočný tuk do brucha.

Zubné kazy

Sladkosti bezpochyby podporujú tvorbu zubných kazov. Nespôsobuje to však cukor samotný, ale zvyšky jedla, ktoré na tvojich zuboch ostávajú. Ak sa zuby správne a poriadne nečistia, tieto zvyšky vytvárajú na zuboch povlak, ktorý skôr či neskôr vytvára zubný kaz. Rôzne sladkosti ako cukríky často ostávajú medzi zubami, kam s obyčajnou kefkou nedotiahneme. Práve toto urýchľuje proces vytvárania zubných kazov.

Vysoká tolerancia cukru

Keď budeš jesť každý deň veľa sladkostí, tvoje telo si zvykne na určitú úroveň cukru a tak mu nebude stačiť menšie množstvo ako kedysi. Preto sa ti môže neskôr zdať, že jablko alebo iné ovocie nie je dostatočne sladké. A ver tomu, že nie je nič lepšie, ako sa poriadne zahryznúť do sladkého jablka. Preto by si mal znížiť spotrebu cukru, sladkej vody a podobných chutných vecí a mal by si tak prejsť na vyváženú stravu. Prospeje to tebe a aj tvojmu telu.

Časté prechladnutie a chrípka

Konzumácia nadmerného množstva cukru spôsobuje to, že bunky imunitného systému sa nedokážu brániť pred baktériami. Vitamín C, ktorý ti v takejto situácii pomôže je vo svojej chemickej štruktúre veľmi podobný glukóze. Tá však nedokáže proti baktériám nijako bojovať. Ak chceš takémuto scenáru zabrániť, zníž príjem cukru a jedz oveľa viac ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina obsahuje vitamín C a E, ako aj beta-karotén a zinok.

Pocit nafúknutia

Nadúvanie ako aj iné tráviace nepohodlie, môže byť spôsobené rôznymi potravinami. A ver, že medzi ne patrí aj cukor. Pretože nadúvanie je spojené s tým, čo ješ. Takže v tom zohráva veľkú úlohu aj samotný cukor. Ak sa cukry ťažko absorbujú v tenkom čreve, prechádzajú do hrubého čreva, kde sa cukor zvyčajne chová ako baktéria, ktorá spôsobuje plynatosť. Príliš veľa cukru tak môže spôsobiť zmätok v bruchu, preto sa posnaž zabrániť nadmernej konzumácii sladidiel a rôznych iných sladkostí.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre
Hore