TOP 10

Vajcia: 10 najznámejších mýtov pokorených!

vajcia

videní: 4.3K

Existuje mnoho spôsobov, ako je možné pripraviť vajcia. Môžeš si spraviť napríklad vajce na tvrdo, praženicu či omeletu. Existuje tiež mnoho mýtov o vajciach, ktorým ľudia bezhlavo veria bez toho, aby vedeli, aká je pravda. Dnes si takéto mýty vyvrátime a ty sa už nikdy nebudeš musieť obávať vysokého cholesterolu.

[adrotate skupina = "11”]

1. Vajcia zvyšujú cholesterol

Všeobecne sa odporúča ľuďom s vysokým cholesterolom vylúčiť určité výrobky, ktoré by mohli cholesterol naďalej zvyšovať. Vajíčka boli dlho na zozname zakázaných potravín. Áno, žĺtky obsahujú viac tukov a cholesterolu ako bielky. Ale nie všetky tuky sú zlé a takzvaný dobrý cholesterol nie vždy zvyšuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Samozrejme, nie je dobré zjesť denne tri vajcia, ale jedno ti neublíži. Tí, ktorí trpia cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami, by mali byť opatrnejší a jesť nie viac ako 3 vajíčka týždenne.

2. Nemal by si jesť žĺtky, ak chceš schudnúť

Niektorí ľudia nejedávajú žĺtky, pretože sa boja tuku. V skutočnosti žĺtky obsahujú proteíny a ďalšie užitočné látky, ako je vitamín D, ktoré prispievajú k absorpcii vápnika. Obsahujú tiež cholín, ktorý zaisťuje dobrú funkciu pečene.

Tieto látky, rovnako ako luteín, ktorý je užitočný pre naše oči, chýba vo vaječných bielkach. American Heart Association tvrdí, že jedno vajce denne môže byť ľahko súčasťou zdravej výživy. Experimenty dokazujú, že jedenie jedného vajíčka na raňajky (namiesto pečiva) znižuje množstvo jedla, ktoré skonzumuješ počas dňa, a tým aj počet kalórií, ktoré prijímaš.

3. Existujú iba biele alebo hnedé vajíčka

Kuracie vajíčka môžu byť rôzne, ale zvyčajne sa stretávame len s hnedými a bielymi. Farba škrupiny závisí napríklad od plemena sliepky: kurčatá leghorn majú biele vajcia a kurčatá z Rhode Island majú hnedé vajíčka. Niektoré plemená (napríklad Araucana, Ameraucana a iné) majú modré alebo zelené vajíčka. Farba škrupiny tiež závisí od pigmentu a od množstva aminokyselín.

4. Hnedé vajcia sú lepšie ako biele

Často počujeme, že hnedé alebo čierne výrobky sú zdravšie ako biele (napríklad chlieb alebo cukor). Ale toto neplatí pri vajíčkach. Štúdie ukázali, že hnedé vajíčka sú takmer rovnaké ako biele.

Kvalita vajíčka sa odvíja skôr od iných faktorov. Napríklad vajcia sliepky, ktoré strávili veľa času na slnku, znášajú vajcia, ktoré obsahujú 3-4 krát viac vitamínu D.

5. Sliepky z voľného chovu znášajú zdravšie vajcia

Toto je kontroverzná téma. Hoci vajíčka od sliepok z voľného chovu obsahujú viac vitamínov A, E, D a omega-3 mastných kyselín, tieto sliepky trpia viac chorobami a ako sliepky v klietkach. Napríklad vo Veľkej Británii sú úrovne úmrtnosti nosníc z voľného chovu vyššie ako u sliepok v klietkach.

6. Čím tmavší žĺtok, tým zdravšie vajce

Na prvý pohľad toto vyhlásenie vyzerá logicky. V skutočnosti farba žĺtka závisí od stravy sliepky: čím viac karotenoidov v nej má, tým tmavší žĺtok produkuje. Nezáleží na tom, či sliepky chodia po poliach alebo zostanú v klietkach.

7. Deti do roka by nemali jest vajcia

2% detí sú alergické na vajíčka. Je v poriadku dať deťom potraviny bohaté na bielkoviny okolo 7. mesiaca ich života. Treba však začať postupne. Pridaj produkty jeden po druhom a pozoruj reakciu tvojho dieťaťa. Ak sa alergia nevyskytne do 4 dní, všetko je v poriadku. V iných prípadoch je lepšie navštíviť pediatra.

8. Oplodnené vajcia sú zdravšie

Zdá sa, že sliepka môže znášať vajcia aj bez kohúta. Takéto vajcia sa však nemenia na kurčatá. Existuje presvedčenie, že neoplodnené vajcia sú menej užitočné ako oplodnené. Ale naozaj medzi nimi nie je žiadny významný rozdiel.

9. Dvere chladničky sú najlepším miestom na uskladnenie vajec

Takmer všetky chladničky majú špeciálnu policu na vajcia umiestnenú na dverách. Ale neodporúča sa tam skladovať vajíčka. Vajcia vydržia najdlhšie pri konzistentnej teplote. Dvere sú najteplejšie a teplota sa tam vždy mení. Najlepšie miesto na ukladanie vajec je na strednej priečke.

10. Prepeličie vajcia sú zdravšie

Prepeličie vajíčka skutočne obsahujú viac bielkovín, vitamínov a užitočných prvkov ako kuracie, ale rozdiel nie je taký významný. Ak chceš pocítiť rozdiel, musíš pravidelne jesť naozaj veľa prepeličích vajec. Stojí za zmienku, že prepeličie tiež trpia salmonelózou, takže sa neodporúča jesť ich vajíčka surové.

Zdroj: Brightsidetopdesat

b
Komentáre
Hore

Súbory cookie pomáhajú zlepšovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. viac info...

Súbory cookies sú malé textové súbory, ktoré sa umiestnia vo vašom počítači alebo zariadení pri návšteve našej webovej stránky. Tým, že používame súbory cookies nedochádza k porušovaniu zákona č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, nakoľko ich používaním nezhromažďujeme osobné údaje a ani ich neposkytujeme sprostredkovateľom resp. tretím stranám. Každý užívateľ prezeraním tejto našej webovej stránky súhlasí s ich používaním a ukladaním do svojho prehliadača. O tejto skutočnosti ste upozornený pri návšteve našej webovej stránky a svoj súhlas prejavujete ďalším prezeraním našej webovej stránky. Ak užívateľ nesúhlasí s používaním súborov cookies, našu webovú stránku nenavštevuje alebo súbory cookies aktívne vymažte alebo zablokujte. Ak dôjde k odmietnutiu používania cookies, našu stránku budete môcť naďalej navštíviť, avšak niektoré funkcie nemusia fungovať správne.

Súbory cookies sa ukladajú do počítača užívateľa, aby mu umožnili prístup k rôznym funkciám. Súbory cookies používame na zvýšenie efektivity Vašich návštev na našej webovej stránke. Súbory cookies používame na účely zapamätania predvolieb prehľadávania a to napríklad veľkosti textu, uprednostňovaného jazyka, predvolieb farieb atď. čo nám umožňuje jednoduchšie prechádzanie našou stránkou, a zhromažďovanie analytických informácií a to napríklad počtu návštevníkov na našej webovej stránke. Cookies nám umožňujú lepšie zhromažďovať informácie o používaní našej webovej stránky. V ich údajoch však v žiadnom prípade nezhromažďujeme vaše osobné údaje a informácie. Ukladá sa len jedinečný identifikátor relácie, ktorý nám umožňuje opätovne načítať profil a predvoľby užívateľa pri vašej ďalšej návšteve webovej stránky.

Na prevádzku našich webových stránok používame rôzne typy súborov cookie:
(a) súbory cookie relácie, ktoré sú dočasne uložené v počítači alebo zariadení počas relácie prehľadávania a po jej ukončení sa odstráni a
(b) trvalé súbory cookie, ktoré sa uchovávajú v počítači dlhší čas. Tieto trvalé súbory cookie môže užívateľ vymazať.

Reklama – Pomocou týchto súborov cookie môžeme dynamicky zobrazovať reklamy tretích strán na našich webových stránkach. Naše webové stránky tiež môžu obsahovať prvky, ktoré nastavujú súbory cookie za subjekty tretej strany, napr. tlačidlo „Like“ služby Facebook alebo tlačidlo „Tweet“ služby Twitter, či Google Plus a pod.

Ponuka prevažnej časti prehľadávačov obsahuje možnosti konfigurácie nastavení t.j. prehľadávač zvyčajne obsahuje možnosti ako napr. povolenie súborov cookie, prezeranie súborov cookie, zakázanie všetkých alebo vybratých súborov cookie atď. Ďalšie informácie o správe súborov cookies môžete nájsť na týchto adresách…

Zatvoriť