Tipy a triky

Potraviny, ktoré by nikdy nemali byť zmrazené. Pozri sa prečo!

potraviny

videní: 8.3K

Vďaka nevedomosti možno aj ty skladuješ a používaš potraviny nesprávne. V chladničke ľudia často držia veci, ktoré tam vôbec nepatria. Potraviny, ktoré nemajú čo robiť v mikrovlnej rúre tam aj tak dávajú. Nie je to však len problém chladničiek a mikrovlniek.

Často sa môžeš stretnúť s mýtom, že mrazák udrží potraviny dlhšie kvalitné. Nie je to úplne tak. Existujú potraviny, ktoré v mrazáku nemajú čo hľadať. V dnešnom článku nájdeš 11 potravín, ktoré by sa zmrazovať nemali, lebo po rozmrazení klesá ich kvalita prudko nadol.

Bez ohľadu na to, čo zmrazuješ, použi to maximálne do 9 mesiacov. Taktiež sa vždy uisti, že si danú potravinu rozmrazil správne. Väčšina potravín vyžaduje pomalé rozmrazovanie.

[adrotate group=”11"]

Listový šalát

Ak chceš, aby mal tvoj šalát stále svoju špecifickú chuť, nedávaj ho do mrazáku. Po rozmrazení by stratil svoju chuť a bol by mäkký. Radšej ulož listovú zeleninu do chladničky a spotrebuj čo najskôr.

Mlieko

Mrazené mlieko po rozmrazení zrazené. Preto nie je najlepší nápad zmrazovať mlieko na pitie. Pri varení by to však nemalo veľmi vadiť. Rozmrazovať by sa však malo v chladničke niekoľko hodín.

Vyprážané jedlo

Najlepšie na vyprážanom jedle je, že je chrumkavé. Chrumkavosť sa v mrazáku úplne stratí. Aký má zmysel jesť vyprážané kurča, ak jeho obal nebude chrumkavý? Kto chce jesť mäkké a hubovité hranolky? Našou radou je zjesť všetko smažené jedlo čím skôr a nepripraviť sa o chuťový zážitok mrazákom.

Vajíčka

Keď kvapalina mrzne, jej objem sa zväčšuje. Preto nechávame v nádobách priestor, ak zmrazujeme tekuté potraviny. Vajcia sú pod škrupinou tekuté, preto po zmrazení prasknú. V škrupinke už nie je viac miesta. Je dosť možné, že po pokuse zmraziť vajcia zostane vaša mraznička ako po vajcovej bombe. A tá vôňa…

Zelenina a ovocie

Zelenina a ovocie, ktoré obsahujú veľa vody sú zvyčajne po rozmrazení mäkké a nechutné. Z chrumkavého zeleru sa môže ľahko stať špongia.

Kyslá smotana

Ak dáš zmraziť kyslú smotanu, oddelí sa v nej voda a hrudkovitá časť. Po rozmrazení sa dá opäť zmiešať a použiť na varenie. No jesť ju priamo už neodporúčame.

Mrvenička

Mrveničku v mrazáku postretne rovnaký osud ako obal vyprážaného jedla.Bude mäkká, mokrá a nepoužiteľná.

Jogurt

Mrazený jogurt, či jogurtová zmrzlina sú mňam, ale ho chceš rozmraziť, nastáva problém. Po rozmrazení dostaneš z jogurtu niečo, čo nechceš jesť. Skončí podobne ako kyslá smotana.

Zemiaky

Keďže zemiaky obsahujú veľa vody, po vložení do mrazáku sa v nich vytvoria ľadové kryštály. Po rozmrazení bude zemiak hubovitý. Zemiaky je najlepšie uschovať na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Syr

Ak do mrazáku vložíš tvrdý syr, po rozmrazení sa bude drobiť. Ak do mrazáku strčíš mäkký syr, vlhkosť v ňom skryštalizuje  a jeho textúra sa zmení na nepoznanie.

Šľahané vaječné bielka

Ak je tvoja torta pokrytá penou z vaječných bielkov, nikdy ju nedávaj do mrazáku. Pena spľasne a uvoľní vodu. To v konečnom dôsledku úplne zničí tvoju tortu.

 

 

Zdroj: huffingtonpost | topdesat | pixabay

b
Komentáre
Hore