TOP 10

Najšialenejšie ingrediencie v našich potravinách

ingrediencie

videní: 3.6K

Vždy ti všade hovoria, aby si si čítal zloženie svojich obľúbených jedál. Povedz úprimne, koľkokrát si to urobil? My ti dnes ukážeme tie najšialenejšie ingrediencie, ktoré sa bežne dostávajú do našich jedál. Určite ostaneš prekvapený.

Ľudia po stáročia pridávajú do jedál prísady na zlepšenie chuti a zachovanie sviežosti. Zatiaľ čo v minulosti sa používali bežné veci ako soľ a ocot, v týchto dňoch nikdy neviete, aké bláznivé ingrediencie schovali výrobcovia do jedál. Poďme sa teda spoločne pozrieť na desať najšialenejších ingrediencií, ktoré sme našli v našich jedlách.

Dusičnan sodný

sodium nitrate

Populárna konzervačná látka, ktorá svoje využitie našla pri mäse, hot dogoch a iných potravinárskych výrobkoch. Používa sa taktiež pri výrobe dymovníc a pyrotechniky. Štúdie poukazujú na to, že práve dusičnan sodný zvyšuje riziko srdcových ochorení.

BPA

Zvyčajne sa nenachádza priamo v jedle (dúfajme), často sa však používa na výrobu plastov v ktorých jedlo skladujeme. Stále nebol dokázaný žiaden negatívny vplyv na človeka. Existuje však obava z účinkov, ktoré môžu mať vplyv na dojčatá prostredníctvom detskej výživy a mliečnych fliaš.

Polysorbát 60

Tento emulgátor sa používa ako náhrada za mliečne výrobky v pečive, pretože sa nerozkladá. To môžeme potvrdiť. Tejto veci sa nedotknú ani baktérie…

 

[adrotate group=”11"]

 

Rennet – Syridlo 

Používa sa na výrobu syrov. Tento enzým je extrahovaný z vnútornej sliznice mladého teľacieho štvrtého žalúdka, čo je dôvod, prečo sa v niektorých krajinách, ako napríklad v Spojenom kráľovstve, syry označujú ako vhodné alebo nevhodné pre vegetariánov.

BHT

cereal boxes

Butylhydroxytoluen je organická zlúčenina používaná ako antioxidačná prísada v palivách pre prúdové motory, oleji pre elektrické transformátory a taktiež v cereáliách na raňajky.

Karmín

Ako to, že tvoj cupcake má takú krásnu červenú farbu? Možno to zaujíma aj teba tak ti to vysvetlíme. Výrobcovia zoberú obrovské množstvo hmyzu a ten varia v čpavku. Túto zmes potom filtrujú a do zvyšku pridajú kamenec. Hotový výrobok sa nazýva karmín.

Lanolin

Takisto sa nazýva aj ako tuk z ovčej vlny. Táto látka je zozbieraná zo sekrétov nachádzajúcich sa na vlne domácich oviec a bežne sa používa ako látka, ktorá drží celú žuvačku pokope.

Oxid kremičitý

Aj oxid kremičitý občas nájdeme v jedlách, ktoré konzumujeme. Kto mal chémiu tak vie, že táto látka sa nazýva aj pieskom, pretože sa pridáva do rôznych stavebných materiálov a taktiež sa z oxidu kremičitého vyrába sklo.

Cysteín

Táto látka bola získaná hydrolýzou ľudských vlasov. V poslednej dobe však zhruba 80% pochádza z kačacieho peria. Taktiež sa vyskytuje v našich potravinách.

Dusičnan draselný

Túto látku nenájdeš iba v mäse, ktoré tak s obľubou konzumuješ. Je tiež jednou z hlavných zložiek strelného prachu a používa sa taktiež v raketovom priemysle a na výrobu ohňostrojov.

 

 

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre
Hore